Hlavní obsah

Írán už našel kupce ropy z tankeru od Gibraltaru

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán prodal ropu z tankeru Adrian Darya, který Gibraltar propustil po týdnech zadržování kvůli podezření, že v rozporu se sankcemi Evropské unie přepravuje ropu do Sýrie. Kupec nyní rozhodne o tom, kam bude tanker směřovat, potvrdil v pondělí mluvčí íránské vlády.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Íránský tanker Grace 1 po přejmenování na Adrian Darya 1.

Článek

Mluvčí neupřesnil kupce 2,1 milionu barelů ropy ani jejich cenu. Podle odborníků tržní cena mohla dosahovat přibližně 130 mil. dolarů (tři mld. Kč).

Poté, kdy Gibraltar 18. srpna plavidlo propustil, USA prohlásily, že udělají vše pro to, aby zabránily převozu této ropy do Sýrie. Podle společnosti Refinitiv Eikon tanker plující Středozemním mořem v pondělí už nesměřoval do Turecka, jak to naznačovaly údaje o jeho trase z víkendu.

„Vsadil bych se, že náklad dříve či později skončí v Číně,“ řekl Ronald Styller, derivátový analytik, s tím, že Čína zvýšením nákupu ropy z Íránu vyrovnává výpadek dodávek z Venezuely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám