Hlavní obsah

Indická krize znervózňuje svět

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krizi v Indii sledují v obavách po celém světě. Prvním důvodem je „indická“ varianta viru zvaná B.1.617, jež je označována též jako „dvojitá mutace“. Objevili ji loni v říjnu a nyní už se šíří po světě, případy již zaznamenalo Německo a další evropské země.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Improvizované pohřebiště v Dillí

Článek

„Pokud Indii nepomůžeme, bojím se masivního nárůstu případů po celém světě,“ řekl stanici CNN Ashish Jha, děkan z Brownovy univerzity. Nakolik může za rychlé šíření covidu v Indii právě tato mutace, však zatím není zcela jasné – ani to, jak proti ní zabírají různé vakcíny.

Epidemie v Indii navíc ochromila celosvětový očkovací program Covax pro nejchudší země, v němž měly vakcíny vyrobené v Indii klíčovou roli. Poté, co Dillí v březnu fakticky pozastavilo export vakcín, se s několikatýdenním zpožděním dodávek potýká zhruba 60 států, zejména v Africe, podotkl švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

Indie nedbala varování expertů, teď čelí náporu covidu

Svět

Druhá nejlidnatější země světa si připisuje nejvyšší denní přírůstky nakažených na planetě, za úterý 382 315 infikovaných. Zemřel dosud nejvyšší počet nemocných s covidem – 3780. V zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel nemoci oficiálně podlehlo přes 222 tisíc lidí.

Pochyby o číslech

Řada expertů je přitom přesvědčena, že oficiální čísla představují jen zlomek skutečného stavu. „Je to naprostý masakr dat. Ze všech našich modelů vychází, že počet mrtvých musí být dvakrát až pětkrát vyšší,“ citoval list New York Times (NYT) epidemiologa Bhramara Mukherjeeho z Michiganské univerzity, který se na Indii dlouhodobě specializuje.

Ind po osmihodinové cestě nenašel pro svého otce lůžko v nemocnici. Léčí ho sám doma

Svět

Tentýž list pak přinesl i výpověď jednoho z pracovníků z krematoria v západoindickém Ahmedabádu, které stejně jako mnoho dalších nyní funguje nonstop. Muž tvrdil, že na přání nadřízených u zemřelých s covidem-10 vyplňuje do formulářů pouze neurčité „nemoc“. Podezření posilují i zprávy z různých částí země, kde přeplněné nemocnice hlásí nedostatek kyslíku i lůžek.

Pomoc přichází

To se týká i metropole Nové Dillí, jehož regionální vláda opakovaně žádá armádu, aby tam boj s epidemií převzala do svých rukou. V drtivé většině se přitom informuje o velkých městech, zprávy o situaci na venkově do médií pronikají minimálně.

Indie zatím shání vakcíny, kde se dá – v neděli převzala prvních 150 tisíc dávek ruského preparátu Sputnik V a jedná o urychleném schválení vakcíny Pfizer, která dříve žádost o registraci stáhla poté, co tamní úřady požadovaly zcela nové testování vakcíny v Indii.

Další státy nabízejí pomoc – záměr darovat Indii milion vakcín AstraZeneca tento týden ohlásilo Švédsko, pomoc v různé formě nabídla řada dalších zemí, mimo jiné Spojené státy či Německo, ale také sousední rival Pákistán.

Před odletem z Indie měli všichni cestující negativní test, po příletu bylo vše jinak

Koronavirus

Prozatím Indie schválila tři vakcíny – AstraZeneku, kterou Serum Institute pro domácí trh distribuuje pod názvem Covishield, Covaxin od domácího výrobce Bharat Biotech a naposledy ruský Sputnik.

Indie aplikovala více než 157 milionů dávek vakcín, jen 10 procent z obří indické populace ale dostalo alespoň jednu dávku, dvě dávky pak dostalo jen okolo dvou procent obyvatelstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám