Hlavní obsah

Před odletem z Indie měli všichni cestující negativní test, po příletu bylo vše jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 52 cestujících z Indie bylo v Hongkongu pozitivně testováno na koronavirus, ačkoliv byli před odletem z Dillí na začátku dubna testováni s negativním výsledkem. U několika z nich se nákaza prokázala ihned po příletu, u dalších osob poté během nařízené karantény.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na palubě charterového letu, který zorganizovala hongkongská cestovní kancelář Nanda Travel ve spolupráci s indickou leteckou společností Vistara, cestovalo 146 dospělých pasažérů a sedm dětí. Aby byli na palubu vpuštěni, museli absolvovat nejpozději 72 hodin před odletem test, který byl negativní.

Jak se ale po příletu ukázalo, nejméně osm lidí bylo pozitivních a další desítky případů se prokázaly během povinné karantény v ubytovacím zařízení. „Je to pro nás šokující zjištění. Všichni jsme takovými čísly poněkud zmateni,” uvedl pro Wall Street Journal ředitel cestovní kanceláře.

Jedna z pasažérek, která 4. dubna na palubě cestovala společně s manželem a dvěma dětmi, se domnívá, že k přenosu viru došlo právě během letu. Někteří cestující podle ní kašlali a během konzumace jídla si sundávali ochranu obličeje, což bylo povoleno. Na palubě podle ní byla k dispozici dezinfekce rukou.

Covidová katastrofa v Indii: Statisíce nakažených, chybí kyslík a lůžka v nemocnicích

Koronavirus

Zatímco čísla nakažených vyvolala debatu o tom, jak je možné, aby se cestující nakazili i přes negativní testy před odletem, letecká společnost Vistara se hájí, že „dodržuje bezpečnostní opatření a pokyny při každém letu”.

Hongkong mezitím pozastavil všechny lety z Indie, a to nejméně do 3. května. Situace v jedné z nejlidnatějších zemí světa je totiž kritická a počty nakažených přibývají po stovkách tisíc denně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie čelí rekordnímu nárůstu počtu nakažených a mrtvýchVideo: Reuters

Experti rovněž přispěchali hned s několika verzemi toho, jak je možné, aby se nákaza hromadně rozšířila mezi původně negativně testovanými lidmi. První variantou je, že se část pasažérů nakazila v době mezi testem a nástupem do letadla a virus se rozšířil přímo na palubě.

Druhou verzí je pak přenos viru v ubytovacím zařízení, kam museli cestující povinně nastoupit do karantény, což připustil i epidemiolog Eric Feigl-Ding.

„Přenos viru v karanténě už jsme v minulosti zaznamenali také v Austrálii, takže je to možné. K nákaze také mohlo dojít už během okna mezi testem a nástupem do letadla,” konstatoval Feigl-Ding na svém twitterovém účtu s tím, že 22 případů bylo odhaleno až během 12. dne v karanténě, což naznačuje, že ne všechen přenos proběhl už na palubě.

Změny i pro Čechy

Cestování do Indie od úterý není možné ani pro české občany. Země se zařadila na seznam států, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Dalšími z nich jsou Peru, Kolumbie, Botswana, Brazílie, Svazijsko, Jihoafrická republika, Keňa, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzanie, Zambie a Zimbabwe.

Vláda zakázala cestovat do Indie

Domácí

Do České republiky se z Indie budou moci vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v ČR. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, který do 24 hodin po vstupu na české území musí zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Reklama

Související články

Vláda zakázala cestovat do Indie

Od úterý bude zakázáno cestovat do Indie. Zařadí se mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním jednání...

Výběr článků

Načítám