Hlavní obsah

Indie nedbala varování expertů, teď čelí náporu covidu

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indie tvrdě zasáhla druhá vlna koronaviru, v úterý zemřel rekordní počet 3780 nakažených a přibylo dalších 382 315 případů nákazy. Vláda premiéra Naréndry Módího čelí stále silnější kritice za nezvládnutí pandemie, experti ji opakovaně varovali, že může přijít koronavirové tsunami, uvedla stanice BBC. Premiér však výstrah nedbal, umožnil konání velkých náboženských festivalů i předvolebních shromáždění.

Foto: Reuters

Indie čelí rekordnímu nárůstu počtu nakažených i mrtvých

Článek

Jedním z největších problémů je nedostatek kyslíku. Vláda sice už oznámila, že je ho dost v Dillí i na dalších místech. Zrovna v tu chvíli však několik menších nemocnic jen pár kilometrů od Dillí varovalo, že jim kyslík dochází, a v jedné dokonce hrozí, že by mohly umřít děti. Po intervenci jednoho z místních politiků ho dostaly. Vláda tvrdí, že problémy vznikají jen při jeho dopravě.

Už listopadu však parlamentní výbor pro zdravotnictví varoval, že dodávky kyslíku jsou nedostačující a že je i velký nedostatek lůžek ve státních nemocnicích. Nic se však neřešilo, což vedlo ke katastrofálnímu nedostatku kyslíku, kvůli kterému ještě tento víkend umírali lidé. Nemocnice nemohly přijímat pacienty, protože neměly volné postele, a zoufalí příbuzní marně jezdili od nemocnice k nemocnici.

Ind po osmihodinové cestě nenašel pro svého otce lůžko v nemocnici. Léčí ho sám doma

Svět

Oslyšená varování

V únoru několik expertů řeklo stanici BBC, že se bojí nové covidové tsunami. Na začátku března vládní vědecká skupina varovala, že se v zemi začínají šířit nakažlivější varianty viru a nepodnikají se žádná opatření na jejich zadržení. Vláda varování nijak nekomentovala a 8. března ministr zdravotnictví oznámil, že pandemie v zemi je u konce. V lednu a v únoru totiž klesly denní počty nově potvrzených případů ze zářijových devadesáti tisíc na dvacet tisíc.

Premiér Nárendra Módí oznámil, že virus je poražen, a zrušil omezení shromažďování. Sice vyzval, aby lidé dál nosili roušky a drželi od sebe odstup, ale i mnozí ministři promlouvali bez roušek. „Byl tu naprostý nesoulad mezí tím, co dělali a co kázali,“ uvedl expert na zdravotnictví Čandrakant Laharija. Mohl se tak uskutečnit třeba velký hinduistický festival kumbh méla, na který dorazilo do Haridváru několik milionů lidí. Významný virolog Šahíd Džamíl řekl, že „vláda prostě neviděla přicházející druhou vlnu a začala slavit předčasně“.

Miliony hinduistů se při svátku koupaly v Ganze. Indie teď řeší „koronavirový hurikán“

Svět

„Když první vlna opadla, tak se měli připravovat na druhou a předpokládat to nejhorší,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví ve státě Maháráštra Mahíš Zagade. Právě tento indický stát pocítil dopady druhé vlny jako první už během března. Podle exministra se měl zajistit kyslík a zvýšit jeho produkce stejně jako výroba remdesiviru. I když byl zastaven jeho vývoz a zvýšila se výroba, požadavkům to nestačí.

Ve hře volby

Nešlo však jen o náboženské poutě. Konaly se také volby a s nimi spojené předvolební mítinky. Módího Indická lidová strana (BJP) se chtěla pokusit uspět ve státech, kde nemá jistou pozici. Za sílící epidemie se však voliči obrátili proti BJP.

Covidová katastrofa v Indii: Statisíce nakažených, chybí kyslík a lůžka v nemocnicích

Koronavirus

Velkou roli v současné covidové tragédii v Indii hrálo také podfinancované a chatrné zdravotnictví. Země sice zavedla zdravotní pojištění a chudí dostávají podporu na nákup léků, jenomže počet nemocnic, lůžek v nich ani personálu nestoupal. V Indii v průměru připadá deset lékařů na deset tisíc obyvatel, ale v některých indických státech to není ani pět.

Indie dávala v posledních šesti letech na zdravotnictví ročně 3,6 procenta HDP. Pro srovnání: Brazílie dávala 9,2 procenta, JAR 8,1, Rusko 5,3 a Čína pět. V ČR putovalo v roce 2018 na zdravotnictví 8,1 procenta, v Německu 11,2 procenta.

S podfinancováním také souvisí to, že se v Indii neprováděla v dostatečné míře sekvenace vzorků, aby se mohlo zjistit, jaké varianty viru se v zemi šíří. Loni sice bylo ustaveno Indické genomické konsorcium pro SARS-CoV-2 (INSACOG) s deseti laboratořemi, ale nemá dost prostředků na činnost. V Indii někdy sekvenují jen procento ze všech PCR testů, zatímco v Británii to na vrcholu pandemie bylo pět až šest procent. V Indii se navíc obecně málo testuje.

Nemocnice v Dillí volají SOS, nemají kyslík. Krematoria nestačí spalovat mrtvé

Svět

Vázne i očkování v zemi. Indie chce do července naočkovat na 300 milionů lidí, jenomže si nezajistila dost očkovacích látek. Ukončené očkování má jen 26 milionů lidí z 1,4 miliardy obyvatel. Jednu dávku dostalo dosud 124 milionů Indů.

Výroba se nyní zvyšuje, jenomže příliš pozdě. Dobrou zprávou je, že se podle modelu Indie ve středu dostala na vrchol druhé vlny. V důsledku rychlejšího šíření viru, než prognostici očekávali, se tak stalo o několik dní dříve, než byl předchozí odhad. Zřejmě k tomu přispěla převaha nakažlivějších variant.

Reklama

Výběr článků

Načítám