Hlavní obsah

Francouzští senioři budou od prosince potřebovat potvrzení o třetí dávce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Třetí posilující dávka vakcíny bude ve Francii předpokladem pro udržení platnosti covidových pasů, u lidí starších 65 let bude vyžadována už od 15. prosince. Od začátku prosince budou třetí dávky k dispozici i lidem nad 50 let. V televizním projevu to v úterý oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Třetí dávky vakcíny jsou nyní ve Francii k dispozici jen lidem starším 65 let a rizikovým skupinám. Od poloviny prosince se budou tito lidé muset prokazovat posilující dávkou vakcíny proti covidu-19 ve svém zdravotnickém certifikátu.

Jeho platnost je podmínkou pro návštěvu restaurací či barů nebo pro vstup do posiloven, účast na konferencích a podobně.

Potvrzení o vakcinaci, o prodělání covidu nebo o negativním testu je vyžadováno také při nástupu do dálkových vlaků nebo letadel.

Macronův covid pas unikl na veřejnost. Lidé se jím mohli prokázat v restauracích

Evropa

Macron v úterý vyzval občany, kteří se ještě nenechali očkovat, aby tak učinili. „Nechte se očkovat, abyste se chránili. Nechte se očkovat, abyste mohli žít normálně,” řekl prezident v projevu.

Šéf Elysejského paláce upozornil, že Evropa se potýká s pátou vlnou infekce a že ve Francii nastal alarmující nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a nových případů.

Francie s 67 miliony obyvatel v úterý hlásila 12 476 nově potvrzených případů koronavirové nákazy, což je nejvíce od 8. září, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Francouzi si „posvítí“ na Johnson & Johnson

Koronavirus

Ostře sledované incidenční číslo, tedy počet nově infikovaných na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, vzrostlo na 91, což je nejvyšší hodnota od poloviny září. Za alarmující považují úřady hodnotu 50.

V desítkách francouzských departementů děti opět musí nosit roušky ve školách, protože incidenční číslo je v jejich regionech nad celostátním průměrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám