Hlavní obsah

Francie sází na velká očkovací centra. Promění v něj i obří stadion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie spustila budování očkovacích „megacenter“, aby urychlila imunizaci obyvatelstva proti koronaviru s očekávaným nárůstem množství dodaných vakcín. Postupně jich má vzniknout na 200.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí vlády Gabriel Attal potvrdil, že na vakcinační centrum se promění i Stade de France, obří stadion v Saint-Denis severně od Paříže. Nejméně jednou dávkou vakcíny bylo naočkováno zatím 6,6 milionu Francouzů.

Francie mezitím rozšířila nejtvrdší karanténu na další regiony. K dosavadním 16 departementům přibudou tři nové, takže se restrikce dotknou už 23 milionů ze 67 milionů Francouzů. Po celé Francii má nově platit také pravidlo, že se ve volné přírodě může shromažďovat nanejvýš šest osob.

Úmrtí s covidem: Březen nejčernějším měsícem

Domácí

Kritická začíná být situace v pařížské aglomeraci, kde se schopnost klinik přijímat nové pacienty s covidem blíží na hranici kapacit. Do nemocnice převezli s nákazou koronavirem ministryni kultury Roselyne Bachelotovou (74). Její stav je „stabilizovaný“ a „není žádný důvod k obavám“, potvrdil její úřad.

Bachelotová je už devátým členem francouzské vlády pozitivně testovaným na covid-19. V prosinci infekci prodělal prezident Emmanuel Macron.

Vinaři se obávají o ztrátu čichu

Francouzští vinaři a someliéři se dožadují přednostního očkování. Argumentují tím, že je ohrožuje ztráta čichu a chuti, která je jedním z častých příznaků nemoci covid-19.

„Na lidi, kteří se živí degustací vín, to doléhá mimořádně silně,“ argumentoval Didier Fages, šéf profesního sdružení francouzských znalců vín. Francie zatím očkuje lidi nad 75 let a starší 50 let se závažným onemocněním. Od soboty se budou moci k vakcinaci hlásit i lidé nad 70 let. V polovině dubna se připojí učitelé. Do kampaně se mají zapojit i zubaři a veterináři. Prezident Macron vyzval k urychlení očkování.

Polovina dospělých Britů už dostala vakcínu proti covidu

Amerika

„Očkujme každý den, ráno, v poledne i večer,“ zdůraznil. I Francii s 67 miliony obyvatel však zatím limituje nedostatek vakcín. Cílem je podat aspoň první dávku preparátu deseti milionům lidí do poloviny dubna, 20 mi­lionům do poloviny května a 30 milionům do poloviny června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám