Hlavní obsah

Polovina dospělých Britů už dostala vakcínu proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostala už polovina dospělých Britů. V sobotu to ve videu na Twitteru uvedl ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Článek

„Je mi naprostým potěšením vám sdělit, že jsme naočkovali polovinu všech dospělých ve Spojeném království,” řekl ve videu ministr, který neskrýval své nadšení.

„Jde o obrovský úspěch. Chtěl bych moc a moc poděkovat všem, kteří se na tom podíleli, včetně té poloviny dospělých, kteří se přihlásili,” dodal.

Před rokem se přitom objevovaly hlasy, že by Británie kvůli brexitu mohla být v očkování pozadu za zbytkem Evropy. Například 14. března 2020 takový názor na serveru deníku Guardian vyslovil politický editor Toby Helm.

Po roce je však realita zcela opačná. Británie je ve vakcinaci jednoznačně nejlepší v Evropě, zatímco členské státy EU výrazně zaostávají.

K 17. březnu měli Britové vyočkováno 39,68 dávky na 100 obyvatel. V Německu to bylo jen 11,63, ve Francii 11,65 a v Česku 10,51.

Izraelci naočkovali sto tisíc Palestinců. Za dva týdny

Blízký a Střední východ

V absolutních číslech je Británie čtvrtá na světě s více než 27,6 miliony vyočkovaných dávek. Sedmé Německo vyočkovalo přes 10 milionů dávek.

K 20. březnu má za sebou první dávku očkování 26,2 milionu Britů. Kolem dvou milionů jich dostalo i druhou.

V pátek se očkovali také premiéra Borise Johnsona, který covid-19 prodělal loni na jaře.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson dostává vakcínu od společnosti AstraZeneca

S vakcinační kampaní zatím nejvíce pokročil Izrael, následují ho Spojené arabské emiráty, Chile a právě Spojené království.

Funguje to. Z půl milionu naočkovaných v Izraeli jen čtyři vážnější případy a žádná úmrtí

Koronavirus

Epidemická situace v Británii se od ledna výrazně zlepšila. Na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním úhrnu připadá 59 nových případů nákazy, napsala agentura DPA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám