Hlavní obsah

Demilitarizujeme, oznámil po explozích na Krymu Kyjev

Dva výbuchy otřásly během úterý Rusy okupovaným Krymem. V ranních hodinách hořel muniční sklad ve vesnici Majskoje, později výbuchy zasáhly leteckou základnu nedaleko Simferopolu. Kromě toho začalo také hořet v nedaleké elektrické rozvodně Džankoj. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak pouze naznačil, že „operace demilitarizace“ skončí až osvobozením okupovaných území.

Foto: Telegram/crimeainform

Záběry exploze v severokrymském městě Džankoj

Článek

„Operace ‚demilitarizace‘ v precizním stylu ozbrojených sil bude pokračovat až do úplného konce okupace ukrajinských území,“ řekl šéf kanceláře prezidenta Zelenského. Nepotvrdil sice podíl Ukrajinců na explozích na Krymu, z jeho vyjádření ale lze vyčíst naznačování.

Ruské ministerstvo obrany dnešní exploze na Krymu v oficiálním prohlášení označilo za sabotáž.

Na Krymu vybuchl sklad munice

Válka na Ukrajině

Ukrajinské letectvo krátce poté na Twitteru zveřejnilo video z výbuchu letecké základny u Simferopolu. I to je možné počítat jako další náznak, ovšem Ukrajinci stále za úterní exploze na Krymu nepřijali zodpovědnost.

Podle ruského ministerstva obrany jde v případě výbuchů na letecké základně o sabotáž. „Byla poškozena řada civilních objektů, včetně elektrického vedení, elektrárny, železniční tratě a také množství obytných budov,“ uvedl v oficiálním vyjádření ruský resort obrany a dodal, že nikdo se vážně nezranil.

Další exploze na Krymu. Nad vojenským letištěm u Simferopolu stoupá dým

Evropa

V úterý ráno nejprve na severu poloostrova Krym vybuchl muniční sklad ve vesnici Majskoje, informovala agentura RIA Novosti s odvoláním na místní úřady. O několik hodin později přicházely zprávy o výbuších na letecké základně Hvardijske (Gvardějskoje) nedaleko Simferopolu. Úřady prověřují, zda jde v druhém případě o útok dronu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám