Hlavní obsah

V syrském Idlibu pokračují tvrdé boje, o konfliktu jedná NATO

– Ankara/Moskva/Damašek/Brusel

Tvrdé boje pokračovaly v pátek v syrském Idlibu, kde se ve čtvrtek vzbouřenci pokusili dobýt zpět město Sarákib a při náletu na turecký konvoj zahynulo 33 tureckých vojáků. Kvůli bojům se sešlo v pátek NATO, protože nálet mířil na vojáky členské země Aliance. Jednala o něm i ruská bezpečnostní rada a hovořili o něm prezidenti Ruska a Turecka, kteří se mají brzy sejít.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Tureckem podporovaní vzbouřenci pálí z děla u syrského města Sarákib

Článek

Ještě před zasedáním NATO zveřejnil mluvčí generálního tajemníka Aliance Jense Stoltenberga vyjádření, ve kterém Stolteneberg vyzval všechny strany k deeskalaci této „nebezpečné situace”. Současně se ve vyjádření odsuzují nevybíravé nálety ruských a syrských sil.

Turecku vyjádřilo podporu i americké ministerstvo zahraničí: „Stojíme po boku Turecka, našeho spojence v NATO, a pokračujeme ve výzvách, aby hned skončila tato zavrženíhodná ofenziva Asadova režimu, Ruska a Íránem podporovaných sil.“

Eskalace konfliktu v Sýrii: Rusko vyslalo fregaty se střelami s plochou dráhou letu

Blízký a Střední východ

Kvůli vývoji v Idlibu zasedala i ruská bezpečnostní rada. Podle Ruska by turečtí vojáci neměli být mimo své pozorovací posty, kterých tam má Ankara 12.

Telefonicky spolu také v pátek hovořili ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan.Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že se prezidenti bavili o Idlibu do všech detailů, mluvili o uplatnění nových opatření a hovořili také o možnosti osobního setkání hlav obou států, jakmile se situace trochu uklidní.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Turecko uvedlo, že po čtvrtečních náletech následovaly odvetné údery. Podle tureckého ministra obrany Hulusiho Akara bylo zasaženo na dvě stě cílů a zabito 309 syrských vojáků: „Turecké síly zničily pět syrských vrtulníků, 23 tanků, deset obrněných vozidel, 23 houfnic, pět aut s municí a systémy protivzdušné obrany SA-17 a SA-22 stejně jako tři sklady munice, dva sklady vybavení a jedno velitelství.“

Podle listu Sabah Turecko nasadilo do úderů i dva letouny F-16 a jeden dron.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Syrští vzbouřenci vyvěsili v Sarákibu svoji vlajku

Naopak syrská agentura SANA uvedla, že syrské vládní síly pokračují v útoku na teroristy u Sarákibu a podnikají mohutné raketové a dělostřelecké útoky na postavení pozic teroristů i jejich zásobovací cesty.

SANA dodává, že skupiny teroristů mají přímou vojenskou podporu turecké armády včetně dělostřelecké.

Nálet na kolonu

Turecký ministr obrany si stěžoval, že k náletu na vojáky došlo, i když jejich pozici znalo Rusko. „Útok byl podniknut, i když pozice našich vojáků byly koordinované s ruskými představiteli v poli. Navzdory varování po prvním úderu syrský režim naneštěstí pokračoval ve svých útocích, dokonce se zaměřoval i na sanitky,” uvedl.

Podle tureckého vládního listu Sabah se terčem náletů stala vojenská kolona 22 nákladních vozidel a obrněné techniky. Byli v ní příslušníci tureckých speciálních sil a dělostřelci.

Foto: ČTK/AP

Turecký vojenský konvoj na severu syrské provincie Idlib

Ještě ve čtvrtek turecký prezident hovořil o tom, že po útoku na Sarákib se situace mění k lepšímu navzdory tomu, že zahynuli tři turečtí vojáci. Nakonec jich bylo podstatně víc.

Nálety v Idlibu si vyžádaly životy desítek tureckých vojáků

Blízký a Střední východ

Při náletech bylo zabito nejméně 33 tureckých vojáků a dalších 35 jich bylo zraněno. Turecko v Idlibu od začátku února přišlo už o 54 vojáků.

Foto: Mapy.cz

Dálnice mezi Damaškem a Aleppem, kterou i s městem Sarákib nedávno ovládl syrský režim.

Konflikt Ruska a Turecka nehrozí

Turecko z útoku neobvinilo Rusy, i když se západní zdroje domnívaly, že tak velký nálet muselo podniknout ruské letectvo. To svědčí o snaze vyhnout se konfliktu s Moskvou.

Rusko zapojení do náletů popřelo, ale popsalo útok jinak než Turci. Podle něj operovali turečtí vojáci v poli spolu s členy syrských radikálních vzbouřeneckých skupin, které tam jsou.

Foto: ČTK/AP

Turecký tank M-60 Patton na východě syrské provincie Idlib

Útok na strategicky významný Sarákib podnikli syrští povstalci podporovaní Tureckem. Stalo se tak tři týdny poté, co město osvobodila syrská armáda podporovaná Ruskem. Útoku předcházelo varování Erdogana směrem k Damašku, že se Syřané nestáhli z dobytých pozic do termínu.

Sýrie nesplnila turecké ultimátum, Erdogan chce ovládnout vzdušný prostor na Idlibem

Blízký a Střední východ

Sana o zmírnění napětí je patrná i z toho, že nadále probíhají v Ankaře rozhovory o deeskalaci, které byly obnoveny ve středu. Podle předsedy zahraničního výboru ruského Státní dumy Leonida Sluckého nedojde k válce mezi Ruskem a Tureckem: „Jsem přesvědčen, že sklouznutí k vojenskému konfliktu mezi Moskvou a Ankarou v Sýrii je nemožné. Chápou to v obou hlavních městech i velitelé v poli.“

Reklama

Výběr článků

Načítám