Hlavní obsah

Nálety v Idlibu si vyžádaly životy desítek tureckých vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ankara
Aktualizováno

Nejméně 22 tureckých vojáků přišlo ve čtvrtek o život při náletech v severozápadní syrské provincii Idlib. Původní informace hovořily až o 34 mrtvých. Podle agentury Reuters to oznámil guvernér sousedící jihovýchodní turecké provincie Hatay Rahmi Dogan. Další vojáci byli podle něj vážně zraněni a převezeni do nemocnice. Tureckem podporovaní povstalci ve čtvrtek pronikli do syrského města Sarákib, kde je významná dálniční křižovatka.

Foto: ČTK/AP

Syrský tank na dálnici M5

Článek

Podle agentury AP jde o nejvyšší počet tureckých vojáků zabitých v Sýrii za jediný den od začátku ofenzivy v Idlibu loni v prosinci.

Turecko vyslalo do severozápadní Sýrie tisíce vojáků a těžkou vojenskou techniku na pomoc povstalcům, kteří vzdorují ofenzivě Ruskem podporované armády syrského prezidenta Bašára Asada. Ve čtvrtek syrští povstalci dobyli zpět severosyrské město Sarákib.

Turecké ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že turecká armáda podnikla odvetný útok na cíle syrského režimu.

Povstalci oznámili, že město Sarákib opět získali. „Celé město Sarákib je osvobozené do Asadových gangů,” citovala agentura Reuters mluvčího povstalecké skupiny, za níž stojí Turecko. Její prohlášení o dobytí celého města ale nešlo ověřit.

Střety u Sarákibu potvrdila i syrská státní tisková agentura SANA. Podle ní tam došlo ke tvrdým střetům s bývalou Frontou an-Nusra, Ta podle SANA použila při útoku na západní konec Sarákibu několik desítek sebevražedných atentátníků, z nichž někteří řídili auta plná výbušnin. Sýrie odpověděla hustou raketovou palbou.

Po průniku do Sarákibu dal najevo spokojenost turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten ve středu zopakoval, že požaduje, aby se syrské síly stáhly za linii domluvenu při jednáních s Ruskem v Soči v roce 2018, a stěžoval si, že Sýrie nesplnila ultimátum na stažení. To vypršelo ve středu.

Sýrie nesplnila turecké ultimátum, Erdogan chce ovládnout vzdušný prostor na Idlibem

Blízký a Střední východ

„Vývoj v Idlibu je nyní příznivý,“ řekl turecký prezident podle listu Hürriyet. A to navzdory ztrátě tří tureckých vojáků, kterou přiznal. Jak ale dodal: „Vedle toho jsou ztráty režimních (syrských) sil ohromné.“

Erdogan dodal, že turečtí vojáci jsou v Sýrii legálně na základě letité adanské dohody Damašku s Anakrou o boji s terorismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám