Hlavní obsah

Palestinští vandalové poničili Josefovu hrobku

Jeruzalém
Aktualizováno

Palestinští výtržníci zdemolovali v sobotu večer ve městě Nábulus na Západním břehu Jordánu hrobku biblického patriarchy, napsal server deníku The Jerusalem Post. Ve svatyni, kde se nachází hrobka, založili požár, poškodili náhrobek, nad ním visící lustr, nádrž na vodu a skříň na elektřinu.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Palestinec hází židli na hořící pneumatiky během střetů s izraelskými silami.

Článek

„Vandalismus na Josefově hrobce je vážnou událostí a vážným porušením svobody vyznání na jednom z nejposvátnějších míst pro každého Žida,“ řekl ministr obrany Benny Gantz. Zničení posvátného místa označil za „extrémně vážné“ a oznámil, že vyslal „ostrý vzkaz“ palestinské samosprávě. Izraelský ministr obrany žádá palestinskou samosprávu, aby posílila bezpečnost.

„Útok na místo, které je pro nás svaté, zvláště v předvečer Pesachu, je pro nás nepřijatelné. Najdeme výtržníky. Samozřejmě se postaráme o to, abychom znovu postavili to, co zničili, jako vždy,“ řekl premiér Naftali Bennett.

Mezi oběťmi úterního teroristického útoku v Izraeli jsou dva Ukrajinci

Svět

Svatyně je podle některých názorů místem posledního odpočinku biblického patriarchy Josefa a leží na okraji Nábulusu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Nachází se v takzvané zóně A, která je oficiálně plně pod palestinskou samosprávou. Svatyně je častou příčinou sporů a napětí. Izraelská armáda v koordinaci s palestinskou policií několikrát za rok provází k hrobce židovské poutníky.

Poničení hrobky se stalo během druhé noci, kdy izraelské bezpečnostní síly při raziích zatýkají podezřelé v souvislosti s posledním teroristickým útokem, který se odehrál ve čtvrtek v rušné čtvrti Tel Avivu a vyžádal si tři mrtvé na místě a deset zraněných. Za poslední měsíc se jednalo o čtvrtý útok na izraelské občany, celkově při nich zahynulo 14 lidí.

Šest radikálů uteklo z izraelského vězení, vykopali tunel lžícemi

Blízký a Střední východ

Izraelský premiér Naftali Bennett dal v pátek bezpečnostním složkám volnou ruku, aby „porazily“ novou vlnu „teroru“ v Izraeli. Ministr obrany Ganc vzápětí oznámil, že Izrael rozšíří protiteroristické operace. „Útočníci a ti, kdo je k útokům posílají, zaplatí vysokou cenu,“ sdělil.

Izraelská kontrašpionážní služba Šin Bet identifikovala střelce jako osmadvacetiletého Raada Házima z palestinského města Džanín. Právě tam se v sobotu uskutečnila razie a atentátník byl zastřelen.

Při zásahu izraelské armády u vesnice Húsán zemřela 40letá Palestinka Ghada Sabatineová. Izraelská armáda potvrdila, že vojáci zahájili palbu na spodní část těla ženy, protože se „podezřele“ pohybovala směrem k nim. Incident prý vyšetří.

Džanín je považován za jednu z hlavních bašt palestinských ozbrojených frakcí na okupovaném Západním břehu Jordánu. Džanínský uprchlický tábor byl dějištěm jedné z nejničivějších bitev druhé palestinské intifády neboli povstání. V dubnu 2002 se v táboře odehrály boje izraelských sil s palestinskými ozbrojenci, při kterých zahynulo 23 izraelských vojáků a více než 50 Palestinců.

Chytili jsme izraelského špionážního delfína, oznámil Hamás

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám