Hlavní obsah

Mezi oběťmi úterního teroristického útoku v Izraeli jsou dva Ukrajinci

Izrael posledních dnů připomíná období druhé intifády na přelomu tisíciletí, píše server týdeníku Focus. Během týdne zahynulo při teroristických útocích 11 lidí. Mezi pěti oběťmi úterního atentátu poblíž Tel Avivu jsou dva Ukrajinci, napsal s odkazem na policii zpravodajský web The Times of Israel.

Foto: Ofer Vaknin, ČTK/AP

Atentát před obchodem s potravinami v Bnei Braku si vyžádal pět obětí. Dva mrtví jsou ukrajinské národnosti.

Článek

Dva ukrajinští pracovníci ve věku 23 a 32 let podle policie seděli před obchodem s potravinami v Bnei Braku, když terorista zahájil palbu. Policie jméno Ukrajinců nesdělila a neuvedla, jak dlouho byli v Izraeli. Další tři zabití byli 32letý policista, který byl arabský Izraelec a podlehl zraněním po přestřelce s teroristou, a dva otcové od rodin, kterým bylo 29 a 36 let.

Útočníkem byl podle bezpečnostních složek 26letý Palestinec z Jaabadu u Džanínu, který byl na místě zastřelen.

Při dalším útoku v Izraeli zahynuli čtyři lidé

Zahraniční

Od minulého týdne je to třetí útok, během nich zahynulo 11 lidí. „Izrael je konfrontován s vražednou vlnou arabského teroru,“ řekl izraelský premiér Naftali Bennett. Vůdce izraelské opozice Benjamin Netanjahu na Twitteru napsal, že je Izrael „na vrcholu nebezpečné vlny terorismu, jakou jsme léta neviděli“. Vyzval k rozhodné akci, „aby se občanům Izraele vrátil klid a bezpečnost“.

Izraelské bezpečnostní složky jsou kvůli situaci ve stavu zvýšené pohotovosti a připravují se na vlnu násilností s blížícím se muslimským postním měsícem ramadánem.

Izraelský Arab v Beerševě ubodal čtyři lidi, další zranil. Kolemjdoucí ho zastřelil

Blízký a Střední východ

Palestinci oslavují

Po úterním útoku v Bnei Braku vypukly na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy a také v Libanonu oslavy. Mluvčí islamistického Hamásu, který vládne v pásmu Gazy, označil útok za „přirozenou reakci na zločiny izraelských okupačních sil“.

Označili to za rychlou reakci na „summit hanby v Negevské poušti”, jak pojmenovali setkání se zástupci Spojených arabských emirátů, Bahrajnu, Maroka a Egypta, které Izrael uspořádal v úterý. Palestinci byli přitom vyzváni, aby se k jednání připojili.

Reklama

Výběr článků

Načítám