Hlavní obsah

Chytili jsme izraelského špionážního delfína, oznámil Hamás

Ozbrojené palestinské jednotky oživily opět jednu z konspiračních teorií. Jeruzalemské brigády totiž v pondělí oznámily, že jejich potápěčské oddíly narazily na delfína speciálně vycvičeného izraelským námořnictvem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí Jeruzalemských brigád na videu tvrdí, že se palestinské potápěčské oddíly s delfínem setkaly už v květnu. Jak uvedl izraelský Jerusalem Post, který o celé záležitosti informoval, není to poprvé, co palestinské militantní jednotky obvinily Izrael z využívání zvířat pro vojenské účely.

Jenže tentokrát Palestinci ukázali zařízení, které měl mít údajný špionský delfín na sobě. Během operace, která přiměla islamistické potápěče k ústupu, byl pak údajně zabit jeden z bojovníků. Zařízení se podobá tomu, které bylo využíváno během výcviku delfínů Sověty a USA. Vzhledem k anatomii delfínů by to ale jinak ani moc nešlo.

V roce 2015 palestinský Hamás uvedl, že jeden z izraelských špionážních delfínů byl zajat. Nepředložil však tehdy ani jeden důkaz a podle všeho jen přiživoval konspirační teorie o tom, jak Izrael využívá k boji proti arabským protivníkům rozličných zvířat.

Oblíbeným tématem jsou dravci. V roce 2013 uvedlo hnutí Hizballáh, že odchytilo orla s přichyceným špionážním zařízením. O rok dříve byla v Turecku nalezena malá vlha s běžným sledovacím kroužkem, který používají ornitologové. Místní turecký úředník prohlásil, že „zobák ptáka je dost odlišný od ostatních vlh a podstatně lehčí“ a „mohl být použit pro audio- a videozařízení“. Do akce byli povoláni turečtí specialisté, ale rentgen žádné zařízení neodhalil.

Šel si zaplavat do moře. Záchranáři ho našli po 12 hodinách v obklopení delfínů

Koktejl

V roce 2011 pak saudské úřady zadrželi supa, kterého podezřívali rovněž z proizraelské špionáže. Záhy se ale ukázalo, že se opět jedná o ornitologické sledovací zařízení. V roce 2010 pak guvernér Jižní Sinaje Muhammad Šúša v Egyptě po sérii útoků žraloků u Šarm aš-Šajch prohlásil, že je to operace Mossadu s cílem poškodit egyptský turistický ruch.

Izraelská strana oficiálně žádné z těchto obvinění nekomentovala a neučinila tak ani v tomto případě. Je ale těžké si představit, že by vynakládala obrovské prostředky s nejistým výsledkem, když tyto prostředky využívá na moderní technologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám