Hlavní obsah

USA jsou ochotny se vrátit k jaderné dohodě s Íránem

Paříž

Ministři zahraničí Francie, Británie, Německa a USA se shodli, že by Írán nikdy neměl mít jadernou zbraň. V prohlášení vydaném po čtvrtečním jednání uvedli, že si přejí, aby se Írán vrátil k závazkům z dohody z roku 2015. USA poté sdělily, že jsou ochotné jednat o návratu k dohodě o omezení íránského jaderného programu, kterou jednostranně vypověděly.

Foto: Henry Romero, Reuters

Antony Blinken

Článek

K evropským ministrům, Francouzi Jeanu-Yvesovi Le Drianovi, Němci Heikovi Maasovi a Britovi Dominiku Raabovi, jednajícím ve čtvrtek v Paříži o Íránu a bezpečnosti v oblasti Perského zálivu, se přes video připojil jejich americký protějšek Antony Blinken.

Ministerstvo zahraničí Spojených států později podle agentury AP uvedlo, že USA jsou připraveny jednat s Íránem a dalšími zeměmi ohledně návratu k dohodě z roku 2015. Americká diplomacie řekla, že by přijala případné pozvání Evropské unie k jednání s dalšími účastníky původní úmluvy.

Írán postupně odstupuje od dohody

Írán v posledních dnech ohlásil několik zásadních kroků, jimiž dále odstupuje od mezinárodní jaderné dohody z roku 2015. Oznámil, že od příštího úterý vypoví část spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), která je pověřená inspekcemi íránských jaderných provozů.

Írán obohacuje uran na 4,5 procenta

Blízký a Střední východ

Maas to komentoval slovy, že si Írán ”zahrává s ohněm„ a ohrožuje šanci, že se USA vrátí k dohodě z roku 2015, od které za vlády Donalda Trumpa v roce 2018 odstoupila americká administrativa a obnovila sankce na Írán. Kromě USA a Íránu podepsaly dohodu Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína.

„To my jsme udrželi v minulých letech tuto dohodu při životě a nyní podporujeme USA v jejich návratu k dohodě. Kroky, které udělal a v nejbližších dnech chce Teherán udělat, ničemu nepomáhají. Ohrožují americký návrat. Čím větší politický tlak bude vyvíjen, tím těžší bude najít řešení,” řekl Maas. Ministři se shodli, že vypovězení spolupráce s MAAE je nebezpečné, a vyzvali Teherán, aby nepodnikal žádné další kroky omezující inspekce.

Írán pod tlakem sankcí

„Naše opatření jsou reakcí na porušení dohody z americké a evropské strany,” reagoval na slova ministrů zahraničí čtyř západních zemí šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf. Vyzval ke „konci Trumpova odkazu hospodářského terorismu”. „Na činy budeme reagovat činy,” dodal. Írán má pocit, že evropské země neudělaly dost pro to, aby na zemi nedopadaly americké sankce. Mnohé firmy vypověděly uzavřené smlouvy, aby nečelily americkým sankcím. Írán ale hlavně nesměl prodávat svou ropu.

USA hrozí i spojencům: Přestaňte kupovat ropu z Íránu, nebo si to s vámi vyřídíme

Ekonomika

Dohoda z roku 2015 měla zajistit utlumení jaderných aktivit Íránu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Teherán po odstoupení USA začal dohodu sám porušovat v mnoha bodech.

Ve snaze přimět Teherán k návratu hovořila s íránským prezidentem Hasanem Rúháním telefonicky ve středu německá kancléřka Angela Merkelová a ve čtvrtek předseda Evropské rady Charles Michel. Řekl Rúhánímu, že se Evropská unie staví za dodržování dohody: „V této chvíli je klíčové ponechat prostor pro diplomacii podpořený pozitivními kroky.“

Rúhání na to reagoval, že doufá v návrat USA k dohodě a ve zrušení amerických sankcí namířených proti Íránu.

V sobotu má v Íránu jednat šéf MAAE Rafael Grossi.

Výběr článků

Načítám