Hlavní obsah

Turecko udržuje kontakty s Asadovým režimem, považuje ho však za nelegitimní

Ankara

Asadův režim vládnoucí v Sýrii je nelegitimní a neslibuje budoucnost zemi, řekl v pondělí mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Přiznal však, s ním země udržuje kontakty, napsal list Hürriyet. Kontakty Turecka se syrskými představiteli v neděli poprvé přiznal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Turecké zpravodajské služby mohou mít kontakty na různé představitele v Hasace a Kamišlí i v Damašku kvůli zajištění bezpečnosti Turecka a celkovému zabezpečení tureckých operací v Sýrii,“ řekl Kalin po zasedání vlády a dodal: „To ale neznamená, že Turecko uznává legitimitu (syrského) režimu.“

Vztahy se syrským režimem poprvé přiznal v neděli turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro televizi TRT: „I když je to váš nepřítel, nemůžete zcela přerušit vazby, protože byste je mohli někdy potřebovat.“ Turecko opakovaně vyloučilo přímá jednání se syrským vůdcem Bašárem Asadem a ještě minulý týden ministr zahraničí Mevlüt Cavuşoğlu tvrdil, že Ankara je s Damaškem v kontaktu jen přes prostředníky.

Turecko chce zasáhnout na syrském území

Erdoganův mluvčí Kalin v pondělí zdůraznil, že Turecko nedovolí existenci žádných teroristických hrozeb přicházejících z oblasti východně o řeky Eufrat a v Sýrii a zdůraznil nutnost vytvořit plán zajištění stability v Manbidži, kde navzdory tureckým přáním operují arabsko-kurdské milice SDF.

Turecko už dříve oznámilo, že podnikne v Sýrii protiteroristickou operaci, která se zaměří nejen na zbytky bojovníků z Islámského státu, ale také na Kurdy z milice YPG, která s IS bojovala, ale Turecko ji považuje také za teroristickou.

„Bez ohledu na to, jaké mají jméno, zda SDF, YPG nebo PYD, Turecko nikdy neumožní, aby sloužilo jako štít nebo kamufláž teroristických skupin,“ zdůraznil Kalin.

Erdodgan v neděli řekl, že chce bezpečnostní zónu u tureckých hranic, sahající od Džarabulusu na západ a později také na východ až k iráckým hranicím, což Kalin zopakoval. Nejprve chce Turecko ovládnout okolí města Manbidž. „Okamžité zavedení plánu pro Manbidž bez jakýchkoli zdržení je důležité pro americko-turecké vztahy, regionální bezpečnost a proces v Sýrii,“ dodal Kalin s tím, že s plánem pro Manbidž souhlasí i Rusko.

Jádrem plánu je stažení amerických sil z Manbidže, které přislíbil v prosinci americký prezident Donald Trump. Kvůli odporu americké armády a tajných služeb však dal přednost postupnému stahování, což ale neumožňuje Turecku v oblasti zasáhnout.

Dozor nad tzv. bezpečnými zónami chce mít Turecko. „Všechna relevantní ministerstva v Turecké republice, vojenské a zpravodajské jednotky prokázaly, že mají schopnost zajistit bezpečnost všech v Afrinu a v Idlibu,“ řekl Kalin s narážkou na místa, která už Turecko v Sýrii po předchozích vpádech kontroluje.

Mluvčí zopakoval, že operace nemá za cíl narušit územní celistvost Sýrie, ale pouze zajistit bezpečnost Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám