Hlavní obsah

Poslechněte si, jak se šířila ohlušující tlaková vlna Bejrútem

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Ohlušující výbuch a následná tlaková vlna, která se v úterý prohnala Bejrútem a byla cítit až 25 kilometrů od místa exploze. Výbuch byl slyšet dokonce až na 200 kilometrů vzdáleném Kypru. V libanonské metropoli zahynulo nejméně 100 lidí a tisíce jich byly zraněny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Explozi doprovázela ohlušující ránaVideo: Reuters

 
Článek

Videa pocházející většinou od obyvatel, kteří si točili „neškodný” požár v bejrútském přístavu, dokumentují mohutný výbuch 2750 tun dusičnanu amonného. Hlavním městem se po explozi prohnala tlaková vlna a ozvala se ohlušující rána, která byla slyšet až na Kypru.

Tlaková vlna rozbíjela okna a vyrážela dveře i desítky kilometrů od přístavu, kde k explozi došlo.

Živě: Následky gigantické exploze v BejrútuVideo: Reuters

V bezprostřední blízkosti po výbuchu podle svědků létala bezvládná lidská těla vzduchem. Většina bejrútského přístavu byla srovnána se zemí a poškozeno bylo i mnoho budov ve městě.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Letecké záběry Bejrútu. Exploze ledku zanechala spoušť v celém městě

Blízký a Střední východ

Ulice jsou zasypány sutinami a z místa výbuchu stále stoupá kouř. Ve městě zavládl chaos, když se mnoho obyvatel snažilo v nemocnicích dostat informace o svých blízkých.

Síla výbuchu se má rovnat zhruba pětině síly atomové bomby, která byla na konci druhé světové války svržena na japonskou Hirošimu. Podle agentury AP se jedná o nejsilnější výbuch, který kdy Bejrútem otřásl.

„Zatím je na místě přes 4000 zraněných a 100 mrtvých. Naše týmy pokračují v pátracích a záchranných operacích v přilehlých oblastech,” sdělil Červený kříž a upozornil, že počet obětí se může zvýšit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám