Hlavní obsah

Do Bejrútu míří pětice psovodů i záchranáři se statikem, ČR nabízí i péči o popálené

Praha
Aktualizováno

Z letiště Václava Havla ve středu v 16:00 hodin odlétá záchranný tým hasičů USAR včetně pěti psovodů na pomoc po explozích, k nimž došlo v Bejrútu. Hlavním městem Libanonu v úterý otřásla masivní exploze 2750 tun dusičnanu amonného, která si dosud vyžádala přes 100 mrtvých a téměř 4000 zraněných. Vedle záchranářů a zdravotníků nabízí ČR i zajištění péče pro popálené při explozi.

Živě: TK hasičů před odjezdem do LibanonuVideo: Novinky

 
Článek

Do Libanonu by mohl vedle hasičských specialistů odletět i český traumatým. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že v případě potřeby může Česká republika přijmout do popáleninových center 10 pacientů.

Nabídku vyslání speciálního záchranného týmu hasičů avizoval ministr Jan Hamáček (ČSSD) ve středu ráno s tím, že Libanon nabídku přijal. Do Bejrútu by podle Hamáčka měl ještě ve středu po čtvrté hodině odpoledne odletět tým v počtu 37 osob včetně pěti psovodů.

USAR je zkratka Urban Search and Rescue Team. Působí v rámci hasičského sboru a je cvičena na záchranné práce po zemětřesení, případně při zřícení budov. Členy týmu jsou kromě techniků a statiků i lékaři a kynologické týmy.

Poslechněte si, jak se šířila ohlušující tlaková vlna Bejrútem

Blízký a Střední východ

„Střední USAR odřad se skládá z 36 osob – z 6 kynologů, lékaře, 2 týlových techniků, IT technika, velitele odřadu, zástupce velitele odřadu a 2 styčných důstojníků, velitele čety, dvou družstev hasičů-záchranářů 1+9 a statika,” uvádí webové stránky týmu.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) pošle Česko do Libanonu i materiální pomoc. Na tu plánuje vyčlenit 10 milionů korun. Pomoc nabídli už i představitelé zemí Francie, Německa, Británie, Spojených států, Izraele, Íránu, Egypta či Kypru. Předseda Evropské rady Charles Michel na Twitteru uvedl, že připravena pomoci je i Evropská unie.

Exploze smetla celý Bejrútský přístav, zbyla z něj tři procenta

Blízký a Střední východ

Exploze 2750 tun dusičnanu amonného, ze kterého se vyrábí výbušniny, si dosud podle Libanonského červeného kříže vyžádala přes 100 mrtvých a více než 4000 zraněných. Při explozi byla srovnána se zemí většina bejrútského přístavu. Výbuch poničil budovy po celém městě, hlavní ulice v centru byly zasypány sutinami. Otřesy, které dosáhly síly 3,5 stupně, byly slyšet až na 240 kilometrů vzdáleném Kypru.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Reklama

Výběr článků

Načítám