Hlavní obsah

Guvernér Bejrútu se rozbrečel v přímém přenosu

Novinky, ČTK, nčs
Bejrút
Aktualizováno

Kvůli úterní explozi v Bejrútu, která si vyžádala nejméně 100 obětí a 4000 zraněných, přišlo podle guvernéra metropole Marwana Abbouda až 300 tisíc lidí o střechu nad hlavou. Předběžné škody se podle Abbouda pohybují mezi třemi a pěti miliardami dolarů (66-110 miliard korun). Informoval o tom list The Telegraph.

Guvernér Bejrútu se rozbrečel v televizním rozhovoru při popisování katastrofyVideo: Novinky/AP

 
Článek

Abboud, který se stal guvernérem hlavního města teprve letos v červnu, ve středu uvedl, že 300 tisíc lidí vlivem exploze a následné tlakové vlny přišlo o střechu nad hlavou.

Doplnil, že zničena byla téměř polovina města, a připustil, že počet obětí zřejmě ještě značně naroste. Lidská těla jsou totiž pravděpodobně stále uvězněna pod sutinami. Sám guvernér Abboud v televizním vysílání neudržel slzy, když popisoval rozsah škod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice v Bejrútu praskají ve švechVideo: Reuters

Předběžné vyčíslení se podle Abbouda pohybuje mezi třemi a pěti miliardami dolarů (66-110 miliard korun).

Že počet obětí není konečný, potvrdil i George Kettaneh, šéf Červeného kříže v Libanonu. Ve městě jsou aktuálně přetížené nemocnice, zraněných jsou nyní hlášeny zhruba čtyři tisíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Bejrútu zničil nemocnici, umřeli v ní pacienti i personálVideo: Reuters

V nemocnici Sv. Jiří zemřely čtyři zdravotní sestry. „Ztratili jsme čtyři sestry i pacienty. Je tu mnoho mrtvých a asi 200 zraněných,” řekl mluvčí nemocnice. Ta byla vyřazena z provozu a nepřijímá zraněné.

Výbuch v Bejrútu vyřadil z provozu čtyři nemocnice. Umírali pacienti i personál

Blízký a Střední východ

Pomoc do Bejrútu posílá řada zemí. Česko ještě ve středu vyšle speciální hasičský tým připravený na vyprošťování lidí zavalených v troskách; zhruba čtyřicetičlenná skupina včetně psovodů má odletět odpoledne.

Živě: Následky gigantické exploze v BejrútuVideo: Reuters

Na palubě dvou vojenských letounů má dnes do Bejrútu dorazit také pomoc z Francie, která posílá zdravotnický materiál a záchranáře. Mezi dalšími státy, které reagují na žádost o pomoc od prezidenta Michela Aúna i premiéra Hasana Dijába, jsou Slovensko, Polsko, Řecko, Rusko, Kypr, Nizozemsko, Británie či státy Perského zálivu.

Do Bejrútu míří pětice psovodů i záchranáři se statikem, ČR nabízí i péči o popálené

Domácí

Připravena pomoci je Evropská unie, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel, a bruselské centrum pro koordinaci v případě krizových situací informovalo o více než stovce záchranářů, které EU do Libanonu posílá.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám