Hlavní obsah

Gigantická exploze v Bejrútu, domy jsou zničené v celém centru města

– Bejrút • Aktualizováno

Libanonským hlavním městem Bejrútem otřásly v úterý odpoledne dvě silné exploze, píše agentura DPA. První informace hovoří o velkých škodách a 3700 zraněných. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedla, že neštěstí nepřežilo nejméně 73 lidí. První informace hovořily o tom, že explodovala loď naložená zábavní pyrotechnikou. Pozdější zprávy hovořily o tom, že vybuchl sklad v přístavu, kde byly uloženy tuny ledku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry výbuchu pyrotechniky v Bejrútu, domy jsou zničené v celém centru městaVideo: Reuters

 
Článek

Premiér Hasan Dijáb v prohlášení k občanům řekl, že Libanon postihla katastrofa, a požádal spřátelené země o pomoc. Pomoci je připraven Izrael, Francie, Írán, Británie, ale i Egypt a Kypr a rovněž Evropská unie, jak řekl předseda Evropské rady Charles Michel.

Zatím není jasné, zda jde o pouhou nehodu, nebo zda může mít exploze jiné pozadí. Dijáb k tomu řekl, že šlo o „nebezpečný sklad" a že se o tom vědělo od roku 2014. „To co se dnes stalo, neprojde, aniž by odpovědní lidé složili účty. Musejí za to zaplatit,” řekl premiér.

Jako malá atomová bomba. V Bejrútu explodovaly tisíce tun ledku. Přes 100 mrtvých, tisíce zraněných

Blízký a Střední východ

Libanonská média informují o lidech uvězněných pod troskami a mnoha mrtvých. Dostávat zraněné do nemocnic pomáhá libanonská armáda. Na sociálních sítích se množí výzvy k darování krve.

Ministerstvo zdravotnictví požádalo zdravotníky, aby přišli pomoci k nejbližšímu místu, kam jsou schopni se dostat. Tlaková vlna při výbuších vyrazila okna v mnoha budovách po celém městě a poničila velký počet aut. Výbuchy byly slyšet až 20 kilometrů od Bejrútu. Silnice, která vede podél pobřeží, je plná skla z vymlácených oken.

Nad městem se zvedl velký oblak kouře.

„Viděl jsem ohňový kotouč a kouř nad Bejrútem. Lidé křičeli a utíkali, krváceli. Z domů to utrhlo balkony, ve výškových budovách se vysypala okna a sklo spadlo na ulici,” citovala svědka agentura Reuters. Podle dalšího svědka jsou vybitá okna v celém bejrútském centru a je vidět zraněné lidi. „Naprostý chaos," řekl tento svědek.

Foto: Profimedia.cz

Zkáza po výbuchu v libanonském Bejrútu

„Budovy se chvějí, všechna okna mého bytu jsou vyražená,” tweetoval jeden obyvatel metropole.

Mezi mrtvými je také předseda Libanonské falangy, což je sociálně demokratická strana maronitských křesťanů. Její šéf Nazar Nadžariján byl ve chvíli výbuchu v kanceláři v blízkosti přístavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bejrútem otřásly dvě silné explozeVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám