Hlavní obsah

Exploze v Bejrútu zastihla kněze uprostřed mše

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Bejrútský kostel svatého Marona leží zhruba kilometr od epicentra výbuchu, ke kterému došlo včera večer krátce po šesté hodině místního času. V tu chvíli se v kostele právě odehrávala mše, když náhle vše potemnělo. O pár okamžiků později zasáhla kostel tlaková vlna výbuchu a na kněze začaly padat části střechy.

Foto: Profimedia.cz

Kostel svatého Marona maronitské katolické církve

Článek

Mše maronitské církve jsou kvůli koronavirovým opatřením každé úterý a čtvrtek vysílány pouze online. V době výbuchu tak nebyli v kostele žádní věřící, jen kněz a několik lidí zajišťujících přímý přenos.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Výbuch kostelem nejprve otřásl, světla potemněla. Tlaková vlna přišla vzápětí. Kněz, který nejprve pokračoval v modlitbě, se dal na útěk, jedna z částí střechy ho však zasáhla do zad.

Podle zpráv svědků však naštěstí nebyl vážněji zraněn, stejně jako ostatní v kostele, kteří přímý přenos zajišťovali.

Australský kněz sledoval hrůzu v přímém přenosu 

Podle všeho protikoronavirová opatření zachránila některé životy, v kostele by se jinak tísnily desítky lidí.

Jako malá atomová bomba. V Bejrútu explodovaly tisíce tun ledku. Přes 100 mrtvých, tisíce zraněných

Blízký a Střední východ

„Zemřel mi přítel, soused ze starých časů,“ uvedl Fadi Salame, kněz maronitského kostela v australském Brisbane, kam po občanské válce emigrovala početná libanonská křesťanská komunita.

„Naposledy jsem ho viděl před pár lety, když jsem Libanon navštívil. Teď při explozi zemřel,“ uvedl otec Salame, který se obává, že stejný osud potkal mnoho dalších jeho přátel. Stejně jako tisíce dalších Libanonců se nyní snaží zkontaktovat své známé a přátele v Bejrútu.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko posílá do Libanonu záchranáře se psy

Česká republika podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyšle do Libanonu záchranný tým na pomoc po explozích, k nimž došlo v úterý v Bejrútu. Součástí týmu...

Výběr článků

Načítám