Hlavní obsah

Jako malá atomová bomba. V Bejrútu explodovaly tisíce tun ledku. Přes 100 mrtvých, tisíce zraněných

– Bejrút
Novinky,

Úterní mohutné výbuchy v bejrútském přístavu si zatím vyžádaly téměř 4000 zraněných, uvedl ministr zdravotnictví Hamad Hasan. Počet obětí přesáhl ve středu ráno stovku, ale čeká se, že jich počet dál poroste. Úřady uvedly, že vybuchlo 2750 tun dusičnanu amonného (ledek)– látky, z níž se vyrábí výbušniny. Síla výbuchů měla být tři kilotuny TNT, což je asi pětina síly atomové bomby svržené před 75 lety před na Hirošimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry výbuchu pyrotechniky v Bejrútu, domy jsou zničené v celém centru městaVideo: Reuters

 
Článek

Podle šéfa úřadu obecné bezpečnosti generála Abbáse Ibrahíma zřejmě vybuchl zabavený vysoce explozivní materiál, který byl ve skladišti: „Mluvit o rachejtlích je směšné, nebyla to zábavní pyrotechnika. Vypadá to, že k výbuchu došlo ve skladu, kde byl zabavený vysoce výbušný materiál.“

Záznam: Obrovská exploze v Bejrútu, pátrá se po obětechVideo: Reuters

Podle záběrů následoval největší výbuch poté, co poblíž byly menší exploze a místo hořelo. Zatím není jasné, zda jde o pouhou nehodu, nebo zda může mít exploze jiné pozadí.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Snímek místa výbuchu v libanonském přístavu

Podle ministra vnitra Muhammada Fahmiho se při předběžném vyšetřování zjistilo, že ve skladu byl dusičnan sodný, který byl zabaven na jedné z lodí a měl být zlikvidován. Premiér Hasan Dijáb řekl, že šlo o „nebezpečný sklad" a že se o tom vědělo od roku 2014. „To co se dnes stalo, neprojde, aniž by odpovědní lidé složili účty. Musejí za to zaplatit,” uvedl ministerský předseda.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Muž zraněný při výbuchu v Bejrútu

Nejprve došlo po požár k menšímu výbuchu u sila s obilím. Pak následoval další větší. Zřejmě vybuchly dva sklady, i když se objevila spekulace, že došlo k explozi pyrotechniky na lodi, jak uvedl ministr zdravotnictví. Co ale způsobilo požár a první výbuch, zatím není jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy v Bejrútu jsou zničené v celém centru městaVideo: Reuters

Výbuch otřásl celým městem

Mohutný výbuch vyrazil ve většině Bejrútu okna, místy se také zřítily balkóny a tlaková vlna převracela auta. „Byla jsem kilometry vzdálená a rozbité sklo je všude kolem mne,“ uvedla reportérka Al-Džazíry Zaina Chodrová. Později dodala: „Exploze byla cítit v celém městě. Na ulicích je chaos. Jsem u vjezdu do bejrútského přístavu, sanitky přijíždějí a odvážejí zraněné.“

Foto: Karim Sokhn, Reuters

Sloup dýmu nad bejrútským přístavem

„Záchranné služby nejsou schopny se dostat na místo výbuchu, protože ještě hoří. Vrtulníky krouží nad místem a pokoušejí se uhasit oheň,“ uvedl další reportér Al-Džazíry Timur Azhari.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry výbuchu pyrotechniky v BejrútuVideo: Reuters

Nemocnice uvedly, že jsou přeplněné zraněnými a jejich počty stále stoupají.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Zraněný v Libanonu

Izrael popřel, že by byl nějak s výbuchem spojen.

Americký prezident Donald Trump v noci prohlásil, že podle amerických vojenských expertů byl příčinou úterní exploze zřejmě pumový útok. „Setkal jsem se s našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,” řekl.

Trump na tiskové konferenci vyjádřil soustrast libanonskému lidu a uvedl, že Spojené státy jsou připraveny pomoci.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám