Hlavní obsah

Exploze smetla celý Bejrútský přístav, zbyla z něj tři procenta

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Bejrútský přístav, ve kterém v úterý večer explodovalo 2750 tun dusičnanu amonného, patřil s rozlohou 1,2 kilometru čtverečních k největším přístavům na Blízkém východě. Podle serveru televize MTV Lebanon z původní rozlohy zbyla nanejvýš tři procenta.

Živě: Následky gigantické exploze v BejrútuVideo: Reuters

 
Článek

V přístavišti mohlo v jednu chvíli kotvit až 16 nákladních lodí. Není známo, jaký byl jejich počet v době výbuchu. Exploze zcela jistě poškodila dvě. Jednou z nich byla BNS Bijoy, což je loď bangladéšského námořnictva. Dva členové posádky zemřeli, dalších nejméně 21 jich bylo zraněno. Na palubě lodi měli být i členové mírové jednotky OSN.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Druhou poškozenou lodí je bahamská výletní loď Orient Queen patřící společnosti Abú Merhi Cruises. „Loď je úplně zničená. Salony, apartmány, prostě všechno,“ řekl pro FR24 News člen posádky Vincenco Orlandini.

Výbuch v Bejrútu vyřadil z provozu čtyři nemocnice. Umírali pacienti i personál

Blízký a Střední východ

Bejrútský přístav v Libanonu byl otevřen už v roce 1887 a patří mezi hlavní přístavy při vstupu do země. Ročně je schopen vyřídit 745 tisíc 20stopých (zhruba 6,1 metru) kontejnerů.

Na následky exploze podle oficiálních údajů zemřelo nejméně 100 lidí a dalších nejméně 4000 jich bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám