Hlavní obsah

Výbuch v Bejrútu vážně poškodil ikonickou modrou mešitu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byla před 12 lety vedle katedrály slavnostně otevřena největší mešita v Libanonu, bejrútská mešita Mohammada Al-Amina, bylo to bráno jako známka znovuzrození Bejrútu. Historicky významného města sužovaného nejdříve občanskou válkou a posléze atentáty. V úterý došlo k tragédii, jejíž následky budou město trápit ještě mnoho let. A ušetřeny nezůstaly ani ikonické stavby města.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mešita Mohammada Al-Amina na snímku z roku 2017

Článek

Modrá mešita stojí v centru Bejrútu teprve 12 let. Postavena byla v centru vedle katedrály, na místě modlitebního koutku z 19. století, který fungoval až do roku 1975. Základy mešity byly položeny v listopadu roku 2002, otevřena veřejnosti pak byla o šest let později.

Mešita je monumentální, modrá kopule sahá do výšky 48 metrů, minarety se pak tyčí do 65 metrů. Dlouhé roky to přitom vypadalo, že se stavbu možná ani nepodaří dokončit vzhledem k nedostatku financí. Tehdejší premiér Rafík Harírí, který byl zavražděn v roce 2005, však nakonec potřebné finance na stavbu mešity zajistil.

Foto: Profimedia.cz

Interiér mešity Mohammada Al Amina

Mešita Mohammada Al-Amina se nachází jen kousek od další známé bejrútské mešity, která má však oproti ní výrazně delší historii. Velká mešita Al-Omari byla původně kostelem svatého Jana. Ten postavili ve 12. století křižáci. V roce 1291 jej však mamlúci přestavěli na mešitu. Ta byla vážně poškozena během občanské války, ale její renovace byla úspěšně dokončena v roce 2004.

Přesný rozsah škod na těchto dvou mešitách z úterního výbuchu zatím není znám.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám