Hlavní obsah

Írán prodal ropu z ostře sledovaného tankeru

Írán oznámil, že sporný tanker Adrian Darya 1 dorazil do cíle a náklad ropy je prodán. Informoval o tom v neděli mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. Neřekl ale, kam loď nakonec doplula. Úřady dříve tanker zadržely na Gibraltaru kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie. Propuštěna byla po slibu, že do Sýrie nepopluje. Podle satelitních záběrů se ale loď naposledy vyskytovala právě u syrského přístavu Tartús.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránský tanker Adrian Darya 1 u pobřeží Gibraltaru na záběrech z 18. srpnaVideo: AP

 
Článek

Do incidentu kolem tankeru Adrian Darya 1 (dříve Grace 1) zasáhly v srpnu i Spojené státy, které žádaly Gibraltar, aby tanker dál zadržoval. Washington tvrdil, že tanker pomáhá íránským revolučním gardám, které jsou na americkém seznamu teroristických organizací. Gibraltarské úřady ale žádosti nevyhověly.

Šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo v srpnu uvedl, že soud o propuštění tankeru rozhodl zejména s ohledem na to, že se Teherán písemně zaručil, že tanker náklad nevyloží v Sýrii. Írán ale tvrdil, že žádnou takovou záruku neposkytl.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Íránský tanker Adrian Darya 1

USA posléze potvrdily, že nabízely kapitánovi miliony dolarů za to, že loď dovede do vod, kde bude moci být zadržena. Plavidlo několik dní plulo Středozemním mořem a nehlásilo se. Nebyla tak jasná jeho přesná poloha.

Tanker zadržel i Írán

Zadržení tankeru u Gibraltaru vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Teheránem a Londýnem. Dva týdny po rozhodnutí Gibraltaru Íránci zadrželi v oblasti Hormuzského průlivu tanker Stena Impero, který plul pod britskou vlajkou. Británie to považovala za odvetu.

Írán tento týden propustil část 23členné posádky tankeru Stena Impero a Teherán se nyní zjevně chystá propustit i loď samotnou. "Doufám, že příslušné procedury budou brzy dokončeny a že tanker bude propuštěn," uvedl dnes ve státní televizi Musáví.

Reklama

Výběr článků

Načítám