Hlavní obsah

USA nabídly kapitánovi íránského tankeru miliony dolarů, když jim loď přenechá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo zahraničí nabídlo miliony dolarů kapitánovi íránského tankeru Adrian Darya 1, který je předmětem diplomatické roztržky mezi Teheránem a Západem. Peníze měl dostat za to, když tanker navede do míst, kde jej budou moci USA zadržet. Informoval o tom ve čtvrtek zpravodajský web BBC. Kapitán lodi prý nabídky zaslané e-mailem ignoroval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránský tanker Adrian Darya 1 u pobřeží Gibraltaru na záběrech z 18. srpnaVideo: AP

 
Článek

Plavidlo v červenci zadrželo britské námořnictvo u Gibraltaru. Britové následně tanker propustili 15. srpna, když je Teherán ujistil, že ropa na palubě nebude dopravena do Sýrie.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Íránský tanker Adrian Darya 1

Kapitán tankeru Akhilesh Kumar obdržel e-mail od Briana Hooka, který stojí v čele oddělení amerického ministerstva zahraničí pro Írán. Stálo v něm, že má s lodí doplout někam, kde si ji budou moci převzít USA, výměnou za několik milionů amerických dolarů. Aby si kapitán nemyslel, že jde o podvod, e-maily obsahovaly telefonní číslo na americké ministerstvo zahraničí.

Kumar ale e-maily ignoroval, a tak Spojené státy podle oficiálního vyjádření zapsaly tanker Adrian Darya 1, dříve Grace 1, na černou listinu. Loď podle něj měla přepravovat 2,1 milionu barelů ropy, přičemž výtěžek z jejího prodeje má sloužit íránským revolučním gardám, které USA označují za teroristickou organizaci.

Naposledy se loď hlásila 2. září ve vodách mezi Kyprem a Libanonem.

Americké ministerstvo zahraničí podle Hooka "úzce spolupracuje s námořní komunitou ve snaze zastavit a odradit od nelegálního exportu ropy".

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Íránský tanker Adrian Darya 1 u pobřeží Gibraltaru na záběrech z 18. srpna

Reakce z východu

K celé situaci se již vyjádřil i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, jenž obvinil USA z vyděračství. "Spojené státy se uchýlily k vyděračství, když se jim nepodařilo pirátství – doručte nám íránskou ropu a dostanete miliony dolarů, nebo na vás uvalíme sankce. Hodně mi to připomíná pozvánku do Oválné pracovny, kterou jsem obdržel před několika týdny," napsal na twitteru šéf íránské diplomacie.

Washington ve středu zavedl nové sankce proti Íránu postihující firmy, jednotlivce i lodě, kteří mají podle Američanů co do činění s dodávkami ropy do Sýrie. Zároveň USA nabídly 15 milionů dolarů komukoliv, kdo pomůže tento obchod narušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám