Hlavní obsah

Tálibán kontroluje prezidentský palác. Chystá se vyhlásit Islámský emirát Afghánistán

– Kábul • Aktualizováno
Novinky, mso

Tálibánští bojovníci převzali kontrolu nad prezidentským palácem v Kábulu. Povstalecké hnutí se podle agentury AP chystá vyhlásit Islámský emirát Afghánistán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tálibán na předměstí KábuluVideo: AP

 
Článek

Islámský emirát Afghánistán se nacházel na většině území Afghánistánu mezi lety 1996 až 2001. V té době Tálibán fakticky ovládal přibližně 90 procent území dnešního Afghánistánu.

„Tálibánci vstupují do města ze všech stran,“ popsal v neděli bez dalších podrobností agentuře Reuters dění v metropoli Kábulu ministr vnitra Abdal Sattár Mírzakvál.

„Nařídili jsme svým bojovníkům, aby vstoupili do oblastí Kábulu, ze kterých odešli naši nepřátelé, a do oblastí, kde existuje riziko krádeží a loupeží,“ uvedl na Twitteru mluvčí bojovníků Tálibánu Zabihulláh Mudžahíd. Občané Kábulu by se podle něj neměli strachovat.

Kábul zachvátil chaos. Afghánský prezident opustil zemi

Blízký a Střední východ

Zástupci Tálibánu dříve v neděli uvedli, že v metropoli nechtějí bojovat a očekávají poklidné předání moci.

Afghánce v Kábulu uklidňoval i prezident Ašraf Ghání, který ale z Kábulu odletěl - podle některých zdrojů do Tádžikistánu, podle televize Al-Džazíra do Uzbekistánu. Spolu s ním ze země odcestovali i bezpečnostní poradce Hamdulláh Mohíb a podle informací BBC také viceprezident Amrulláh Sálih.

Foto: Gulabuddin Amiri, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu vyvěšují svou vlajku u domu guvernéra Ghazní. Radikálové už kontrolují většinu země

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám