Hlavní obsah

V Sýrii zavládne příměří, povstalci jsou ochotni jednat o míru

Moskva
Aktualizováno

Syrští povstalci a vláda se dohodli na zastavení veškerých vojenských operací. Příměří zavládne o čtvrteční půlnoci. Ve čtvrtek to oznámil ruský prezident Vladimir Putin a následně to potvrdila i syrská armáda. Povstalci jsou také ochotni jednat o míru. Rusko díky dohodě odvolá část svých sil v Sýrii.

Foto: Rodi Said, Reuters

Boje o město Manbidž na severu Sýrie

Článek

Zprávu hlavního velitelství armády a ozbrojených sil tlumočila syrská státní agentura SANA. Uvedla, že „po vítězstvích a postupech armádních sil na více než jedné frontě vyhlašuje hlavní štáb všeobecné příměří na celém území Syrské arabské republiky s platností od 30. prosince 2016, 00:00 hodin.

Příměří se ovšem netýká radikálů v čele s Islámským státem a bývalou Frontou an-Nusra, kteří na jednání vůbec nepřistoupili.

Ostatní rebelové podle Putina podepsali dohodu o příměří a rovněž dohodou deklarovali, že jsou připraveni zahájit mírové rozhovory. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že dohody podepsalo zástupci více než 60 000 opozičních bojovníků. Mluvčí Syrské národní rady, hlavní exilové opozice, příměří podpořil a vyzval všechny strany, aby se dohodou řídily.

Další jednání v Kazachstánu mají podle Putina pokračovat.

Dohoda o klidu zbraní se týká také damašského předměstí Ghúta, o které se vedly spory.

Byla podepsána za zprostředkování Ruska a Turecka, jež jsou podle ruského prezidenta jejími garanty.

Rusko se částečně stáhne

Putin současně oznámil, že dohoda o příměří umožňuje Moskvě stáhnout část svých vojenských sil. Příslušný návrh už Šojgu předložil a Putin ho schválil.

Zatímco Rusko podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, Turecko se přes nedávné opatrné námluvy staví proti němu. Obě země se do konfliktu, který trvá šestým rokem, aktivně zapojily. Ruské letectvo zachránilo Asada před porážkou a pomohlo obrátit vývoj na bojišti. Turci na severu Sýrii útočí na Kurdy i pozice Islámského státu. V současnosti svádějí tuhé boje u al-Bábu.

Ankara avizovala dohodu o příměří v Sýrii už ve středu. [celá zpráva]

Hlavní milníky války v Sýrii
2011:
15. března - Ve městě Dará na jihu země i dalších městech propukly protivládní demonstrace. Účastníci žádali odstoupení prezidenta Bašára Asada a konec téměř půlstoletí trvající vlády strany Baas.
19. dubna - Byl zrušen výjimečný stav, který platil od března 1963.
10. května - Začaly platit sankce Evropské unie (EU), které se postupně zpřísňovaly. V květnu uvalily na Sýrii sankce mimo jiné i Spojené státy.
5. října - Rusko a Čína vetovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která odsuzovala režim v Sýrii za jeho krvavé represe proti oponentům.
2012:
3. února - Armáda bombardovala město Homs, kde bylo zabito až 230 lidí.
4. února - Rusko a Čína opět vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která podporovala plán Ligy arabských států na řešení krize v zemi.
15. března - První výročí války, dosud na 9000 obětí.
25. května - Masakr ve městě Húlá na západě země, při němž zahynulo nejméně 108 lidí. OSN masakr odsoudila a řada evropských zemí, ale i USA a Kanada vyhostila syrské diplomaty.
12. července - Ve vesnici Trímsá v provincii Hamá zahynulo při masakru podle tamních opozičníků přes 150 lidí. Na stranu povstalců začalo přecházet stále více vládních činitelů.
15. července - Boje se přesunuly i do metropole Damašku.
18. července - Při atentátu v Damašku byl zabit ministr obrany Dáud Radžha a další vládní činitelé.
19. července - Rusko a Čína potřetí vetovaly v RB OSN rezoluci k Sýrii hrozící sankcemi za nedodržení mírového plánu.
23. července - Vláda poprvé přiznala vlastnictví chemických a biologických zbraní.
6. srpna - Premiér Rijád Hidžáb uprchl ze země. Později řekl, že Asadův režim kontroluje nejvýše 30 procent Sýrie.
15. srpna - Podle OSN se režim prezidenta Asada a s ním spřízněné milice šabíha dopustil válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Válečné zločiny ale spáchali také povstalci.
11. listopadu - Opozice vytvořila v katarském Dauhá zastřešující Národní koalici sil revoluce a syrské opozice (NCSROF).
2013:
13. června - Překonána hranice 100 000 mrtvých.
21. srpna - Útok chemickými zbraněmi v oblasti Ghúta jihovýchodně od Damašku (podle opozice zahynulo až 1700 lidí). Útok ohlásila opozice, vláda to však popřela a odpovědnost za útok připsaly povstalcům. Podle USA provedla útok syrská vláda, podle Rusko nikoliv.
31. října - Sýrie zničila své provozy na výrobu chemických zbraní.
2014:
14. ledna - Bojovníci ze sunnitské organizace Islámský stát (IS) dobyli provincii Rakka na severu země, první provincie v rukou povstalců.
25. ledna - V Ženevě pod záštitou OSN začaly nepřímé schůzky mezi zástupci opozice a představitelů vlády. Skončily bez dohody.
15. března - Třetí výročí války, již přes 150 000 obětí.
8. května - Povstalci se po více než třech letech kontroly stáhli z třetího největšího města v Sýrii Homsu (asi 160 km severně od Damašku).
29. června - IS, která ovládala velká území na severozápadě Iráku a i některé oblasti ve východní a severní Sýrii, vyhlásila chalífát (vládu hlavy muslimské obce) pod názvem Islámský stát.
17. července - Povstalci z IS ovládli město Dajr az-Zaur na východě.
Srpen - Pod vládou IS se nacházela asi třetina syrského území.
16. září - Bojovníci z IS zahájili útok na kurdské město Kobani ležící na hranici s Tureckem, ovládli jej kolem 19. září.
23. září - Armáda USA a některé arabské země zahájily první letecké údery proti pozicím IS v Sýrii.
2. prosince - Oznámeno, že ve válce zahynulo přes 200 000 lidí.
2015:
26. ledna - Kurdské jednotky vytlačily IS z kurdského pohraničního města Kobani, které v září 2014 padlo do rukou IS.
15. března - Čtvrté výročí války, již přes 220 000 obětí.
21. května - Radikálové z IS dobyli historické město Palmýra.
29. května - Radikálové ze sunnitského hnutí An-Nusra ovládli západosyrskou provincii Idlib.
30. srpna - Radikálové z IS zničili v historickém městě Palmýra Belův chrám, asi nejznámější památku v místě zapsanou na seznamu UNESCO.
27. září - Francie zahájila letecké útoky proti pozicím IS.
30. září - Letecké údery proti IS zahájilo Rusko.
20. října - Prezident Asad poprvé od zahájení občanské války na zahraniční cestě, v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
26. prosince - Povstalci dobyli na severu Sýrie klíčovou přehradu Tišrín, kterou od roku 2014 ovládali ozbrojenci z IS.
2016:
1. února - Armáda zahájila za podpory ruského letectva velký útok na město Aleppo, někdejší průmyslové a obchodní centrum země.
26. února - V Sýrii začalo platit příměří, nedodrženo.
27. března - vládní jednotky dobyly město Palmýra, ze kterého vyhnaly bojovníky bojovníky IS (ovládali město od května 2015).
12. září - Začalo platit další příměří dojednané USA a Ruskem - platilo jen sedm dní.
13. září - Oznámeno, že ve válce zahynulo přes 300 000 lidí.
11. prosince - Radikálové z IS opět dobyli historické město Palmýra (předtím IS ovládal Palmýru od května 2015 do března 2016).
22. prosince - Druhé největší město Aleppo se po dlouhých bojích dostalo celé pod kontrolu vlády, když byla ukončena čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad východními částmi města. Jednalo se o největší vítězství vládní armády nad povstalci od začátku války v roce 2011 (syrskému režimu ale výrazně pomohla ruská armáda).
29. prosince - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že syrský režim a rebelové podepsali dohodu o příměří. Příměří se netýká Islámského státu, bývalé fronty An-Nusra a jejich spojenců.
zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Asad ovládl Aleppo

Druhé největší syrské město Aleppo je opět pod kontrolou vlády, oznámila ve čtvrtek syrská armáda. Skončila tak čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad...

Výběr článků

Načítám