Hlavní obsah

Ve 100 letech zemřela žena prvního amerického astronauta, nakazila se koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na komplikace související s nákazou koronavirem SARS-CoV-2 zemřela ve Spojených státech ve věku 100 let Annie Glennová, vdova po prvním Američanovi na oběžné dráze Země Johnu Glennovi. V noci na středu o tom informovala agentura DPA. Glenn zemřel v roce 2016 ve věku 95 let.

Foto: Mike Segar, Reuters

Astronaut John Glenn se svou ženou Annie na fotografii z roku 1998

Článek

Glennová zemřela v úterý v pečovatelském domově v americkém státě Minnesota. „Úmrtí Annie Glennové bylo pro nás nanejvýš smutné,” uvedla v prohlášení americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA).

„Odvážná podpora, kterou poskytovala svému legendárnímu manželovi, zůstává nepřekonaná,” dodala NASA.

Annie a John Glennovi se vzali v roce 1943, měli spolu dvě děti.

John Glenn do vesmíru letěl dvakrát. Poprvé na palubě lodi Friendship 7 20. února 1962 jako první Američan obletěl Zemi. Před ním se do vesmíru dostal 5. května 1961 už Alan Shepard, ale ten Zemi neobletěl.

Podruhé se námořní pilot Glenn, který bojoval v Pacifiku a pak v korejské válce, dostal do vesmíru v říjnu 1998 na palubě raketoplánu Discovery. To mu bylo 77 let a stal se nejstarším astronautem v historii. Tehdy se zkoumal vliv letu do vesmíru na starého člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám