Hlavní obsah

Trumpa opouštějí věrní republikáni, nakonec přiznali Bidenovu výhru

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Sbor volitelů v pondělí formálně stvrdil Joea Bidena jako 46. prezidenta USA. Pro odcházejícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa tak padla poslední možnost reálně zvrátit výsledky voleb. On sám porážku ještě stále neuznal, řada jeho významných spolustraníků ale otáčí. Nově tak učinili například senátoři John Cornyn, Lindsey Graham a nakonec i Mitch McConnell.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Končící prezident Donald Trump

Článek

Biden obdržel 306 volitelských hlasů, zatímco Trump 232 hlasů.

Fenomén „nevěrných” volitelů se tedy nekonal, oba kandidáti obdrželi přesně tolik hlasů, kolik podle oznámených výsledků voleb měli.

Bývalý viceprezident Biden tak oficiálně nabyl titulu „president-elect”, což lze přeložit jako „zvolený prezident”. Do úřadu bude inaugurován 20. ledna.

Respektovat vůli voličů 

Tuto skutečnost začali reflektovat i ti republikáni, kteří byli doposud prezidentovi Trumpovi věrní a odmítali uznat jeho porážku. Mezi nimi byl například texaský senátor John Cornyn.

Myslím, že musíme respektovat proces, který otcové zakladatelé vymysleli, stejně jako musíme respektovat vůli voličů.
Rob Portman, senátor z Ohia

Podle jeho slov nyní dojde k „obrácení listu” a ke „klidnému přechodnému období”. Tím má na mysli situaci, kdy odcházející administrativa předává moc té nově nastupující.

Novinář z aféry Watergate zveřejnil seznam republikánů, kteří opovrhují Trumpem

Amerika

Další prominentní republikán, který po odhlasování sboru volitelů názorově otočil, je senátor z Ohia Rob Portman. „Myslím, že musíme respektovat proces, který otcové zakladatelé vymysleli, stejně jako musíme respektovat vůli voličů,” řekl.

Podobně se vyjádřil také senátní matador Chuck Grassley. Když se ho novináři zeptali, jestli je čas Bidena uznat jako nového prezidenta, odpověděl, že on nic takového dělat nemusí. „To dělá ústava. Já poslouchám ústavu,” řekl.

Tak co, Lindsey?

Největší pozornost se v posledních hodinách stočila k Lindseymu Grahamovi, republikánskému senátorovi ze Severní Karolíny. Jeho vztah s hlavou státu totiž zažil zvláštní vývoj.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Lindsey Graham (vlevo) je jeden z nejvlivnějších republikánů americké politiky

V době republikánských prezidentských primárek před čtyřmi lety Graham silně kritizoval tehdejšího kandidáta Donalda Trumpa, a dokonce varoval, že by jeho zvolení pro stranu znamenalo „ztrátu morální autority vést zemi“. „Víte, jak můžete udělat Ameriku znovu skvělou? Řekněte Trumpovi, ať jde do háje,“ řekl například.

Po Trumpově vítězství otočil a stal se prezidentovým silným spojencem. Opakovaně odmítl uznat výsledky letošních voleb a podporoval prezidentovy soudní žaloby.

Černoch může dosáhnout čehokoli. Stačí být konzervativcem, řekl senátor

Volby USA

Na otázku deníku Financial Times, zda je nyní Biden opravdu zvoleným prezidentem, odpověděl: „Jo. Teď už má prezident hodně, hodně malou šanci. Nevím, jak by se z tohohle mohl dostat.”

V úterý odpoledne nakonec výhru demokratického kandidáta uznal i šéf republikánských senátorů Mitch McConnell. „Sbor volitelů promluvil ... Dnes bych rád pogratuloval zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi,” cituje McConnella stanice CNN.

Nový prezident republikány potřebuje

Senátor Graham médiím také prozradil, že si s Bidenem v posledních týdnech telefonoval. Hovor označil za „příjemný”. Předmětem byla pravděpodobně jména v nové administrativě, která Biden pomalu odtajňuje.

Bidenovou ministryní financí bude exšéfka Fedu Yellenová

Ekonomika

Nejužší část prezidentovy administrativy je kabinet, což je něco jako vláda. Nominace jeho členů musí být stvrzena senátem, který zatím ještě stále (doplňovací volby jsou v lednu) ovládají republikáni.

Neera Tandenová, která má na kontě nekonečný počet pohrdavých výroků o republikánských senátorech, jejichž hlasy teď potřebuje, má nulovou šanci na zvolení.
Drew Brandewie, mluvčí senátora Johna Cornyna

To si Biden uvědomuje, proto se snaží nevybírat příliš levicové a radikální politiky a hledá spíše konsensuální kandidáty. Ne vždy se mu to ale zřejmě povedlo.

Konzervativcům například vadí, že Denis McDonough, který má vést ministerstvo pro záležitosti veteránů, nikdy nesloužil u armády. To je v USA považováno za velmi citlivou otázku.

Tiskový mluvčí již zmiňovaného senátora Cornyna Drew Brandewie zase napsal na Twitteru, že designovaná šéfka Úřadu pro řízení a rozpočet Neera Tandenová má nulovou šanci na zvolení. Podle něj si nezvládne zajistit podporu „republikánů, o kterých se v minulosti často vyjadřovala s pohrdáním”, napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám