Hlavní obsah

Bidenovou ministryní financí bude exšéfka Fedu Yellenová

Novinky, Bohumír Žídek

Ministryní financí ve vznikajícím kabinetu zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena se stane někdejší prezidentka americké centrální banky Fed. Bidenův tým to na začátku týdne potvrdil na svém webu. Yellenová se tak stane vůbec první ženou v dějinách USA, která bude zastávat tuto funkci.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Projevu bývalé šéfky Fedu a budoucí ministryně financí naslouchá zvolený prezident Joe Biden.

Článek

O jméně Yellenové jako možné kandidátce na ministryni financí v Bidenově kabinetu se hovořilo již delší dobu, Bidenův tým si však s potvrzením jejího jména dával na čas.

Šéfkou Úřadu pro řízení a rozpočet se má stát Neera Tandenová, bývalá poradkyně Hillary Clintonové, doplnil server listu Financial Times.

Všechny nominace nových členů kabinetu musí ještě projít americkým Senátem. O rozložení sil v této komoře Kongresu přitom rozhodnou druhá kola dvou volebních duelů v Georgii.

Podle Financial Times Yellenová krátce po oznámení varovala před „další devastací” v případě, že se Spojeným státům nepodaří řešit ekonomické dopady pandemie. Těm podle ní padají za oběť především nízkopříjmové domácnosti.

„Ministerstvo financí musí být institucí, která se každé ráno probudí s myšlenkami na americký lid,” řekla také Yellenová v projevu, který zveřejnila na Twitteru.

„Vaše pracovní místa, vaše výplaty. Vaše úsilí, vaše naděje. Vaše důstojnost a neomezený potenciál,” dodala s tím, že bude usilovat o obnovení důvěry veřejnosti.

Biden nominuje na post ministra zahraničí Blinkena

Amerika

V roce 2010 se Yellenová stala nejprve zástupkyní šéfa Fedu Bena Bernankeho. V roce 2014 ji potom tehdejší prezident Barack Obama jmenoval jeho nástupkyní. Stala se tak první ženou v čele americké centrální banky. V únoru 2018 ji Donald Trump nahradil Jeromem Powellem.

Yellenová v srpnu oslavila 74. narozeniny. Mezi lety 1997 a 1999 také vedla tým ekonomických poradců kabinetu tehdejšího prezidenta Billa Clintona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám