Hlavní obsah

Černoch může dosáhnout čehokoli. Stačí být konzervativcem, řekl senátor

– Washington
Právo, Daniel Drake

Republikánský senátor Lindsey Graham vyvolal pobouření svým výrokem, že černoši mohou v jeho státě dosáhnout čehokoli za předpokladu, že jsou konzervativci. Politik tak učinil v předvolební debatě na post senátora za Jižní Karolínu, kde obhajuje svůj mandát. Jeho vyzyvatelem je demokrat tmavé pleti Jaime Harrison.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Republikánský senátor Lindsey Graham

Článek

Původní formát debaty počítal s přímým soubojem obou politiků, ovšem poté, co Graham odmítl podstoupit test na koronavirus, nakonec musel moderátor zpovídat každého jednotlivě.

Foto: Joshua Boucher, ČTK/AP

Kandidát na senátora za Jižní Karolínu Jaime Harrison

Diskuse se vedla o tom, zda americkou policii sužuje rasismus a zda je Jižní Karolína, kterou Graham zastupuje, rasistickým státem. To senátor vyloučil. „Záleží mi na všech. Pokud jste mladý, Afroameričan, nebo imigrant, můžete v tomto státě dosáhnout čehokoliv. Stačí být konzervativcem, ne liberálem,“ vysvětlil.

Lékař: Trump není infekční, koronavirem další lidi nenakazí

Koronavirus

Jižní Karolína byla v době občanské války státem Konfederace. Později také uzákonila celou řadu segregačních nařízení, kterým se říkalo „zákony Jima Crowa“. Grahamova slova pobouřila část veřejnosti jak v řadách liberálů, tak konzervativců. „Lindsey, rok 1954 volá a chce svoje téma zpátky,“ napsal na Twitteru šéfredaktor konzervativního serveru Bulwark.

Grahamův výstup okomentoval také demokratický poslanec a někdejší kandidát na prezidenta Eric Swalwell. „Má horečku, nebo je na steroidech?“ sarkasticky poznamenal. Reagoval tak na to, že se republikánský politik před debatou nechtěl nechat otestovat na koronavirus. Z toho důvodu se jeho protikandidát odmítl účastnit přímého duelu.

Před Trumpem varoval, teď ho podporuje

Lindsey Graham je senátorem od roku 2003. V době republikánských prezidentských primárek před čtyřmi lety silně kritizoval tehdejšího kandidáta Donalda Trumpa, a dokonce varoval, že by jeho zvolení pro stranu znamenalo „ztrátu morální autority vést zemi“. „Víte, jak můžete udělat Ameriku znovu skvělou? Řekněte Trumpovi, ať jde do háje,“ řekl například.

Po Trumpově vítězství otočil a stal se prezidentovým silným spojencem. Spojené státy 3. listopadu čekají kromě prezidentské volby také volby některých guvernérů, poslanců a senátorů, kde právě Graham obhajuje křeslo. Poslední průzkumy naznačují v jeho obvodě neobvykle těsný souboj. On i jeho protikandidát Jaime Harrison mají v tuto chvíli podporu 48 procent voličů.

Biden si věří na Texas, baštu republikánů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám