Hlavní obsah

Novinář z aféry Watergate zveřejnil seznam republikánů, kteří opovrhují Trumpem

– Washington
Novinky, Daniel Drake

Marco Rubio, Ben Sasse, Mitt Romney, Chuck Grassley – to je jen několik jmen senátorů, kteří se v soukromí s pohrdáním vyjadřovali o současném prezidentovi Donaldu Trumpovi. Seznam 21 jmen zveřejnil na základě svých zdrojů respektovaný novinář Carl Bernstein, jehož práce na aféře Watergate vedla v 70. letech k rezignaci tehdejšího prezidenta Richarda Nixona.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký republikánský senátor Marco Rubio

Článek

Carl Bernstein je nesmazatelnou ikonou americké investigativní žurnalistiky. Společně s Bobem Woodwardem stál za rozkrytím slavné kauzy Watergate, která vedla k rezignaci tehdejšího prezidenta Richarda Nixona.

Šestasedmdesátiletý žurnalista se seznamem přišel v době, kdy řada republikánů odmítá veřejně zkritizovat prezidentovo povolební chování. Trump čtyři týdny od voleb stále neuznal porážku a snaží se výsledky zvrátit soudními spory a zdržováním. Těchto 21 senátorů „opakovaně soukromě vyjádřilo extrémní opovržení vůči Trumpovi a jeho způsobilosti být prezidentem USA”, píše Bernstein v příspěvku.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Novinář Carl Bernstein

Koho Bernstein uvedl ve svém seznamu: Rob Portman (Ohio), Lamar Alexander (Tennessee), Ben Sasse (Nebraska), Roy Blunt (Missouri), Susan Collinsová (Maine), Lisa Murkowská (Aljaška), John Cornyn (Texas), John Thune (Jižní Dakota), Mitt Romney (Utah), Mike Braun a Todd Young (Indiana), Tim Scott (Jižní Karolína), Rick Scott and Marco Rubio (Florida), Chuck Grassley (Iowa), Richard Burr (Severní Karolína), Pat Toomey (Pensylvánie), Martha McSallyová (Arizona), Jerry Moran and Pat Roberts (Kansas) and Richard Shelby (Alabama).

Novinář v příspěvku vyloučil, že by odtajněním seznamu porušil nějaký novinářský slib. „S výjimkou několika z nich jejich veřejné mlčení umožnilo Trumpovo nehorázné chování, včetně zpochybňování volebního systému Spojených států,“ uvedl.

Někteří už Bidena uznali

Mezi uvedenými politiky je například předseda senátorského klubu republikánů Thune, šéf výboru pro zpravodajství Rubio, nebo bývalý předseda soudního výboru Grassley. Někteří politici, které Bernstein jmenoval, jako Sasse, Cornyn, či Collinsová Trumpa v minulosti kritizovali. Romney, Rubio, Murkowská a Toomey už veřejně uznali Joea Bidena jako zvoleného prezidenta.

„Hodně z nich, ne-li většina, bylo nadšeno, že Trump ve volbách prohrál,“ řekl Bernstein stanici CNN. Podle něj jde republikánům především o to, aby udrželi většinu v Senátu, což se podařilo.

Mluvčí jednoho ze jmenovaných senátorů Ricka Scotta se proti Bernsteinovi ohradil. „Ten seznam je stupidní a nevyžaduje žádnou opravdovou reakci. Carl Bernstein vůbec neví, o čem mluví,“ řekl.

Historie bude soudit spoluviníky

Bernstein není jediným významným novinářem, který se takto obul do republikánů pro jejich pokrytectví. Historička a držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová napsala v červenci esej s názvem „Historie bude soudit spoluviníky“, ve které kritizuje například senátora Lindseyho Grahama za jeho názorový obrat.

„Líbá zadky diktátorům.” Republikánský senátor se pustil do Trumpa

Volby USA

Graham je senátorem od roku 2003 a vždy byl považovaný za typického představitele amerického konzervatismu, distancujícího se od radikálního křídla strany.

V době republikánských prezidentských primárek před čtyřmi lety silně kritizoval tehdejšího kandidáta Donalda Trumpa, a dokonce varoval, že by jeho zvolení pro stranu znamenalo „ztrátu morální autority vést zemi“.

Černoch může dosáhnout čehokoli. Stačí být konzervativcem, řekl senátor

Volby USA

„Víte, jak můžete udělat Ameriku znovu skvělou? Řekněte Trumpovi, ať jde do háje,“ řekl například. Po Trumpově vítězství však otočil a stal se prezidentovým silným spojencem.

Reklama

Výběr článků

Načítám