Hlavní obsah

Trump zahájil útok na Obamu jako na největšího politického zločince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump zahájil v neděli útok na svého předchůdce Baracka Obamu. Požaduje rychlé vyšetřování jeho činnosti, ale u republikánských senátorů s touto ideou nepochodil, uvedl server Politico.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

V neděli Trump zahltil svůj twitterový účet 126 vzkazy, které většinou souvisely s Dnem matek. V jednom z nich ale také obvinil Baracka Obamu, že se dopustil „nejhoršího politického zločinu v americké historii“.

Nevysvětlil však jakého. Když se ho na to zeptal reportér listu The Washington Post, odpověděl mu: „Obamagate. Děje se to už dlouho. Probíhalo to dokonce ještě předtím, než jsem byl zvolen, a je ostuda, že se to stalo. A jestliže se podíváte na to, co se odehrálo, a když se podíváte na všechny informace, co se zveřejňují – jak tomu rozumím, je to teprve začátek –, staly se hrozné věci a nemělo by se dovolit, aby se to v naší zemi opakovalo.“ Ovšem stále neřekl, o čem mluví.

Na opakovaný dotaz řekl jen: „Vy víte, co je to za zločin. Ten zločin je každému jasný. Musíte jen číst noviny kromě těch vašich.“

Už předtím dal najevo, že Obamagate je mnohem větší než aféra Watergate s odposlechy demokratů, která vedla k pádu prezidenta Richarda Nixona.

Trumpův poradce lhal FBI, přesto nebude potrestán

Server Politico dal Trumpovy výpady do souvislosti s případem někdejšího Trumpova poradce Michaela Flynna. Americké ministerstvo spravedlnosti se ve čtvrtek rozhodlo upustit od jeho stíhání, i když se přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) o svých kontaktech s Rusy. Flynn se v roce 2017 přiznal, že podával lživé informace vyšetřovatelům o svých kontaktech s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem.

Vyšetřování Trumpova volebního štábu kvůli vazbám na Rusko bylo zahájeno ještě za Obamova mandátu během předvolební kampaně.

V dokumentech pro soud ministerstvo uvedlo, že Flynnův sporný rozhovor s FBI v lednu 2017 se uskutečnil bez jakéhokoli oprávněného vyšetřovacího důvodu.

Znepokojený Obama

Obama pak v pátek v soukromém konferenčním telefonátu s bývalými členy své administrativy dal najevo přesvědčení, že verdikt ohrožuje vládu práva v USA: „Nikdo nemůže najít žádný precedent, že by někdo obviněný z křivého svědectví odešel bez trestu. To je věc, u níž se začínáte bát, že základní, nejen institucionální norma, ale naše základní chápání vlády práva je v ohrožení.“

Obama v rozhovoru se svými bývalými spolupracovníky současně dal najevo, že mu velice záleží na výsledku listopadových voleb a že hodlá co nejvíce podpořit svého někdejšího viceprezidenta Joea Bidena.

Senátoři se do vyšetřování nehrnou

Trump chtěl nechat Obamu vyšetřovat, že jednal protiprávně, když jeho ministerstvo spravedlnosti začalo koncem roku 2016 vyšetřovat Michaela Flynna. S nápadem však neuspěl ani u republikánských senátorů. „Nepředpokládám předvolání Baracka Obamy,“ řekl republikánský předseda senátního výboru pro soudnictví Lindsay Graham, který ovšem přiznal, že Trump má důvod byl rozrušen chováním lidí okolo Obamy.

Senátor Chuck Grassley, který patří k Trumpovým spojencům, uvedl, že vyšetřování Flynna ukazuje přímo na Obamu a Bidena, když řekl: „Je zcela jasné, že Obama v tom měl prsty.“ Ale ani on se nepřikláněl k vyšetřování bývalého prezidenta mocnými senátními výbory nebo standardní cestou přes ministerstvo spravedlnosti.

Všichni republikáni upřednostňují vyšetřování vedené Johnem Durhamem, které má zjistit, zda vyšetřování Donalda Trumpa ohledně vazeb na Rusko nebylo v rozporu se zákonem. Podle Politika se však Durhamovi nepodařilo najít žádné důkazy o nezákonném jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám