Hlavní obsah

Trump stahováním vojsk ze Sýrie zkomplikoval razii proti Bagdádímu, píše NYT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stahování amerických vojáků ze Sýrie, které před třemi týdny nařídil americký prezident Donald Trump, zkomplikovalo několik měsíců plánovaný zátah proti hlavě Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu. S odvoláním na představitele Pentagonu a tajné služby to napsal deník The New York Times. Kvůli odsunu vojska musela být operace urychlena.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Operace zaměřená na dopadení Bagdádího se uskutečnila "z velké části navzdory Trumpovi, a ne díky němu," uvedli nejmenovaní činitelé, citovaní NYT.

Plán akce vznikl podle deníku už v létě, kdy CIA dostala informaci, že Bagdádí se skrývá ve vesnici v severozápadní Sýrii v oblasti kontrolované skupinou, která má blízko k Al-Káidě. CIA při výslechu jedné z manželek Bagdádího získala informaci, že Bagdádímu poskytl úkryt šéf skupiny Hurás al-Dín.

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

Zpravodajci pak při nalezení úkrytu úzce spolupracovali s iráckými a kurdskými službami a snažili se monitorovat Bagdádího pohyb. Trump pak oznámil stahování amerických vojáků z oblasti, což usnadnilo invazi turecké armády. To situaci v místě značně zkomplikovalo, protože Turecko považuje kurdské milice YPG, které byly spojencem USA v boji proti Islámskému státu, za teroristy. Operace na dopadení Bagdádího proto musela být urychlena, hrozilo totiž, že se lídr IS opět přesune. Vystopovat jej by poté bylo mnohem obtížnější, napsal NYT.

Bagdádího konec je pro Islámský stát velkou ranou, ale nikoli smrtící, míní analytici

Evropa

Trump v neděli oficiálně oznámil, že Bagdádí, dohnán americkými operativci na konec tunelu pod svým úkrytem, spáchal spolu se svými třemi dětmi sebevraždu odpálením vesty s výbušninami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám