Hlavní obsah

Trump dělá službu demokratům, volby v Georgii rozhodnou o většině v Senátu

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta

V úterý se v americké Georgii uskuteční senátní volby, které výrazně ovlivní následující čtyři roky úřadování nově zvoleného prezidenta Joea Bidena. Pokud by demokraté získali oba mandáty, měli by v horní komoře většinu. Takový scénář zdá se, nechtěně podporuje i Donald Trump, který volby v tomto státě zatvrzele považuje za nelegitimní, čímž odrazuje své podporovatele od účasti.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Georgia je jediný americký stát, který má pravidla pro senátní volby stejná jako Česká republika. Pokud ani jeden kandidát nezíská nadpoloviční většinu, postupují „první dva na pásce“ do druhého kola.

V Senátu je celkem 100 křesel, za každý stát v něm sedí dva zástupci. Za normálních okolností by se v Georgii bojovalo pouze o jeden mandát, letos je ale výjimečná situace. Ve volbách se totiž zároveň rozhodne o tom, kdo nahradí republikánského senátora Johnnyho Isaksona, který ze zdravotních důvodů rezignoval.

Výsledek amerických prezidentských voleb chce zvrátit 11 senátorů

Amerika

Po listopadových výsledcích ve všech ostatních státech je situace následující: republikáni drží 50 křesel, demokraté 48.

Pokud by demokraté oba dva zbývající mandáty získali, dorovnali by rozložení sil v horní komoře na 50:50. V takovém případě má rozhodující hlas viceprezidentka, demokratka Kamala Harrisová.

Neobvykle vyrovnané souboje

Jaká je pravděpodobnost, že k takové variantě dojde? Co se týče prvního obvodu, tak v něm vyhrál obhajující republikánský senátor David Perdue s 49,73 procenty hlasů. Jeho vyzyvatel, investigativní novinář Jon Ossoff z Demokratické strany získal 47,9 procent.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Republikánská kampaň v Georgii, zleva: Kelly Loefflerová, David Perdue a Ivanka Trumpová

V druhém obvodu, tedy v doplňovacích volbách, byla situace opačná. První kolo ovládl demokratický nominant a pastor Raphael Warnock s 32,9 procenty, zatímco jeho protikandidátka Kelly Loefflerová získala 25,9 procent.

Podle průzkumů jsou šance v obou soubojích naprosto vyrovnané, což je překvapivé.

Jestli republikáni v Georgii prohrají, tak je na vině Trump.
Harry Enten, analytik CNN

Georgia sympatizovala posledních dvacet let spíše s republikány, podle expertů by měli být favority. V listopadových prezidentských volbách tu sice vyhrál demokrat Joe Biden, ale jen velmi těsně.

Trump fandí demokratům

Jak je známo, odcházející prezident Donald Trump výsledky prezidentských voleb neuznává.

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Amerika

Podle zjištění deníku Washington Post se dokonce pokoušel přesvědčit státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, aby „našel“ dostatečný počet hlasů a zvrátil výsledky voleb. Snažil se mu lichotit, oslovoval ho familiérně „Georgi“, což nepomohlo, vzhledem k tomu, že se tak tajemník nejmenuje.

Foto: Mike Segar, Reuters

Demokratičtí kandidáti do Senátu za stát Georgia: Raphael Warnock (vlevo) a Jon Ossoff

Úterní volby v Georgii jsou podle něj rovněž „nelegální a neplatné“.

Jenže takovou rétorikou dělá službu demokratům. Jak uvádí deník New York Times, republikáni mají kvůli Trumpovým výrokům problém dostat svoje podporovatele k urnám. Přes tři miliony lidí už odvolilo předčasně a podle odhadů šlo ve většině o demokratické voliče.

„Tady jde o Trumpův odkaz. Jestli republikáni v Georgii prohrají, tak je na vině Trump,“ píše analytik CNN Harry Enten. Podle některých novinářů se prezident ve skutečnosti snaží pomoci k vítězství demokratům, aby mohl pokračovat v nepodložených tvrzeních o „zmanipulovaných volbách.“

Reklama

Výběr článků

Načítám