Hlavní obsah

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Za „zločinné a nebezpečné” jednání a „zneužití moci” označili američtí demokraté snahy Donalda Trumpa o změnu volebních výsledků ve státě Georgie. Prezident se podle listu The Washington Post v sobotním hodinovém telefonátu pokoušel přesvědčit státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, aby „našel” dostatečný počet hlasů a zvrátil výsledek voleb v jeho prospěch. Tajemník, sám republikán, to odmítl.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump při kampani

Článek

V Georgii Biden zvítězil o 11 779 hlasů. „Podívej se, chci jenom, abys mi našel 11 780 hlasů, což je o jeden víc. Protože my jsme v tomhle státě vyhráli,” řekl mimo jiné v sobotním hodinovém telefonátu Trump Raffenspergerovi.

Státní tajemník, který je stejně jako Trump republikán, ale prezidenta odmítl. Ten však na svém trval, jak plyne z celého přepisu telefonátu, který zveřejnil The Washington Post.

Z něj vyplývá, že Trump na Raffenspergera a jeho právníka Ryana Germanyho nevybíravě tlačil a vyhrožoval jim, že pokud mu nevyhoví, „vystavují se velkému riziku”.

„Lidé v Georgii se zlobí, lidé v celé zemi se zlobí. Není na tom nic špatného, když řeknete, že jste to přepočetli,” prohlásil Trump, na což Raffensperger odvětil: „Pane prezidente, údaje, které máte, jsou chybné.”

Harrisová: Nestydatý hlas zoufalství

Trumpův telefonát pobouřil demokraty. „Slyšeli jste o té nahrávce telefonátu? To byl hlas zoufalství a nestydaté, troufalé zneužití moci prezidentem Spojených států,” uvedla zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová v neděli v Georgii, kam přijela podpořit demokratické kandidáty do Senátu.

Georgie oznámila oficiálně Bidenovo vítězství, Trump porážku odmítá

Amerika

Ve státě se ještě bude hlasovat o dvou senátorských křeslech. Pokud obě získají demokraté, republikáni ztratí většinu i v Senátu.

Armáda musí zůstat stranou sporů

Deset bývalých amerických ministrů obrany v nedělním vydání listu The Washington Post varovalo před zneužitím armády ve sporu o výsledky listopadových prezidentských voleb. Má zůstat stranou politických sporů.

Skupina společně vyzvala nynějšího ministra obrany Christophera Millera, aby armáda nehrála roli v Trumpových snahách blokovat předání moci zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi.

„Snahy zapojit americké ozbrojené síly do řešení volebních sporů by nás zavedly na nebezpečné, nezákonné a neústavní teritorium,” napsali demokratičtí a republikánští exministři.

Někdejší ministři uvedli, že je načase přijmout fakt, že republikánský prezident ve volbách neuspěl a 20. ledna ho nahradí Biden. „Volby proběhly. Byly provedeny přepočty a audity. Stížnostmi se zabývaly soudy. Výsledky potvrdili guvernéři. A sbor volitelů hlasoval. Čas pro zpochybnění výsledků vypršel,” konstatovali exministři.

Pod článek se podepsal také Mark Esper, kterého Trump zbavil funkce v listopadu, i další Trumpův ministr obrany James Mattis. Kromě nich svůj podpis připojil také například Dick Cheney, který působil i jako viceprezident za vlády George W. Bushe, či Donald Rumsfeld, který byl šéfem Pentagonu nejprve za Geralda Forda a pak znovu za George W. Bushe.

Biden si v prosinci postěžoval, že s ním představitelé Pentagonu přestali spolupracovat. Ministr obrany Miller to popřel.

Americký ministr obrany Esper dostal padáka

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám