Hlavní obsah

Schválně zdržujete vakcínu, aby se nestihla do voleb, obořil se Trump na lékový úřad

Právo, ČTK, ROŠ, nek, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v sobotním tweetu napadl Federální úřad pro potraviny a léky (FDA), že prý záměrně zdržuje testování vakcíny proti novému koronaviru na dobu po volbách, a brání tím imunizaci obyvatel. Pro svá tvrzení nepředložil jakýkoli důkaz.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Stát ve státě aneb někdo v FDA ztěžuje farmaceutickým společnostem získat lidi, aby tak mohly vyzkoušet vakcíny a terapie,“ tvrdil Trump.

Úřadu rovněž vyčetl, že zrušil případné nasazení antimalarik chlorochin a hydrochlorochin, které on sám od jara vychvaluje, přičemž se odvolává na lékaře v oboru vesměs neznámé.

Antimalarika proti koronaviru? V USA už to zatrhli, nefunguje to

Koronavirus

Trumpovou slabinou v očích mnoha Američanů je podcenění pandemie, její zlehčování a potlačování preventivních doporučení epidemiologů. Sliboval, že do podzimu bude k dispozici vakcína, s níž počítal jako s trumfem.

Už 800 tisíc úmrtí
S nemocí covid-19 už na celém světě zemřelo 800 tisíc lidí.
Nejhůře zasaženou zemí zůstávají USA s nejméně 176 tisíci zemřelými.
Sdělila to americká Univerzita Johnse Hopkinse.
Počet potvrzených případů nákazy se v globálním měřítku blíží 23 milionům.
Ve světě se nakazil milion lidí již během tří dnů, což je nejrychleji od začátku pandemie.

Přidá se i Kuba

Do vývoje vakcíny proti koronaviru se zapojila také Kuba, která má podle serveru Deutsche Welle s výzkumem a výrobou očkovacích látek velké zkušenosti a má na rozdíl od řady rozvojových zemí i silný biotechnologický sektor a vlastní laboratoře. Podle Josého Moyi, ředitele úseku Panamerické zdravotnické organizace pro Kubu, si ostrovní republika sama vyrábí 80 procent všech vakcín, které používá v národním imunizačním programu.

Gerardo Guillen, ředitel kubánského institutu pro imunologii a genetické inženýrství (CIGB), se domnívá, že nejefektivnější cestou k neutralizaci nového koronaviru bude imunizace sliznicových membrán.

Výzkumné zázemí Kuby oceňují i ruští odborníci. Počítají prý proto s tím, že Kuba by mohla být jednou ze zemí, kde by se vyráběla ruská vakcína pojmenovaná Sputnik V. Ta ovšem sklidila ve světě kritiku kvůli nedostatečnému testování.

Ruská vakcína proti koronaviru? Polovina Rusů se nechce nechat očkovat

Koronavirus

„Mají pro výrobu vakcín excelentní schopnosti,“ tvrdí Kirill Dmitriev, ředitel ruského státního investičního fondu RDIF, podle nějž by se s výrobou ruské vakcíny na Kubě mohlo začít v listopadu.

Rusko předpokládá, že vakcíny bude koncem roku vyrábět 1,5 až dva miliony dávek měsíčně. Postupně chce výrobu zvýšit až na šest milionů dávek za měsíc. S odkazem na vyjádření ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova to napsala agentura RIA Novosti.

Rozsáhlé testování vakcíny, kterou vyvinul moskevský Ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, chce Rusko spustit tento týden. Prověřit by se očkovací látka měla na 40 000 lidech.

Ruské vakcíně nevěří ani tamní lékaři

Evropa

Schválení vakcíny Sputnik V ruským ministerstvem zdravotnictví jako světové prvenství ohlásil ruský prezident Vladimir Putin 11. srpna. Podle šéfa Kremlu vakcínu na sobě vyzkoušela i jedna z jeho dcer. Vakcína prošla dvěma fázemi klinických zkoušek, západní experti ale zpochybnili rozsah a dostatečnost testů.

Rusové o vakcínu příliš velký zájem nejeví. Očkovat se jí po­dle státní agentury pro zjišťování veřejného mínění VCIOM chce nechat méně než polovina z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám