Hlavní obsah

Bude vás to hodně bolet. Západ varuje Rusko před napadením Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují tvrdé sankce na ruský finanční systém, které by na Ruskou federaci uvalily v případě, že by podnikla invazi na Ukrajinu. Uvedla to v úterý agentura Bloomberg s odvoláním na dvě osoby obeznámené s touto otázkou.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Cílem sankcí by se v případě útoku na Ukrajinu měly stát velké ruské banky a omezena by měla být i možnost převádět rubl na dolary a další měny.

O možnosti uvalení těchto sankcí, které by měly dopadnout i na Ruský fond přímých investic, informovala agentura s odvoláním na své zdroje v den, kdy se má konat telefonické jednání prezidentů Ruské federace a USA Vladimira Putina a Joea Bidena.

Podle agentury by také mohly Spojené státy omezit možnosti investorů kupovat ruské dluhopisy na sekundárním trhu.

Nejdrastičtější možnost, kdy by Rusko bylo odříznuto od světového platebního systému SWIFT, což potkalo v minulosti Írán, by zřejmě uplatněno nebylo, protože by to mohlo tvrdě postihnout obyčejné občany. Pravděpodobnější je omezení možnosti konvertovat rubly na dolary, eura a libry.

Írán v sobotu odříznou od mezinárodního bankovního systému

Blízký a Střední východ

Agentura oznámila, že by téma sankcí mohlo být i jedním, o nichž bude Biden pozdě odpoledne jednat s Putinem. Videohovor se koná v době zvýšeného napětí, protože Rusko soustředilo u hranic s Ukrajinou skoro 100 tisíc vojáků.

Americké zpravodajské služby varovaly, že by Rusko mohlo napadnout na začátku příštího roku Ukrajinu a do invaze nasadit 175 000 vojáků. O hrozbě ruského útoku už delší dobu mluví Kyjev.

Ruská invaze je na spadnutí, varuje ukrajinský ministr obrany

Evropa

Rusko to popírá a varuje před provokacemi, protože politická situace na Ukrajině je napjatá kvůli tažení prezidenta proti oligarchům. Moskva však současně oznámila, že je pro ni nepřijatelné, aby Ukrajina vstoupila do NATO, o což Kyjev usiluje.

Biden v pondělí jednal s lídry Francie, Itálie, Německa a Spojeného království o ruské hrozbě na hranicích s Ukrajinou. Všichni vyjádřili podporu Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám