Hlavní obsah

Pete Buttigieg zřejmě usedne v Bidenově administrativě

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý starosta města South Bend a někdejší demokratický kandidát na prezidenta Pete Buttigieg byl přidán do týmu, který připravuje předání moci mezi novou a starou administrativou Bílého domu. Podle amerických médií je tak téměř jisté, že usedne také v Bidenově administrativě. Nabízí se pozice velvyslance při OSN nebo ministra pro záležitosti veteránů.

Foto: Elizabeth Frantz

Pete Buttigieg po odstoupení z primárek podpořil Joea Bidena.

Článek

Bidenův volební štáb o víkendu oznámil celou řadu jmen, která budou v takzvaném „přechodném týmu” (angl.: transition team), tedy sboru poradců, který nově zvoleného prezidenta připravuje na inauguraci. Klíčovým úkolem tohoto týmu je usnadnit předání moci mezi odcházejícím šéfem Bílého domu a tím nastávajícím.

Jako prezident budu Američany spojovat, slíbil Biden ve vítězném projevu

Volby USA

„Tohle přechodné období je jako žádné jiné a nově sestavený tým pomůže Joeu Bidenovi řešit naléhavé výzvy, kterým naše země čelí,” řekl bývalý senátor Ted Kaufman. Ten je jeden z pěti předsedů této skupiny.

Biden nevybíral jen mezi zástupci demokratů, v týmu zasedl například republikán Bob McDonald, který působil už v administrativě Barracka Obamy. Podle amerických komentátorů bude nově zvolený prezident vybírat do své vlády spíše středově smýšlející politiky než zástupce progresivního křídla strany.

Diplomacie nebo veteráni

Kdo ale v Bidenově administrativě nepochybně zasedne, je Pete Buttigieg. „Otázka nezní jestli, ale kam,” řekly serveru Axios zdroje z Demokratické strany. Osmatřicetiletý Buttigieg se na jaře sám ucházel o stranickou nominaci na prezidenta, a i když si zpočátku vedl nečekaně dobře, nakonec z boje odstoupil a podpořil Bidena. Nyní je členem jeho přechodného týmu.

Administrativa Bidena a Harrisové má mandát tuto zemi vést. Američané podporují vědecky podložený přístup ke covidu-19, vyšší platy, lepší ochranu zaměstnanců, férové zdanění korporací a řešení klimatické krize.
Pete Buttigieg

Buttigieg svému okolí sdělil, že by si přál pozici velvyslance při OSN, což je ve Spojených státech velmi vážený post. Podle serveru Politico ale Biden preferuje někdejší náměstkyni ministerstva zahraničí Wendy Shermanovou, protože má mnohem více diplomatických zkušeností.

EU by měla podle Petříčka počkat se zavedením cel vůči USA

Domácí

Druhou možností je pak ministerstvo pro záležitosti veteránů. K tomu by měl Buttigieg jako bývalý voják blízko, podle Politica se ale jedná o „nízkoprofilovou pozici s vysokými riziky”. Na druhou stranu by na rozdíl od funkce velvyslance usedl v prezidentově kabinetu. Pokud má být Buttigieg jedním z „talentů strany”, jak o něm svého času mluvil prezident Obama, dají si stranické špičky jistě záležet, kam ho nominují.

Absolvent Harvardu a Oxfordu mluvící osmi jazyky

Republikáni si z něj často utahovali, že je „miláčkem médií”. Buttigieg přitom ještě do začátku tohoto roku nebyl vůbec známý. A to i přesto, že u málokoho by člověk našel tak našlapaný životopis. Někdejší předseda demokratů v Indianě ho dokonce označil za „překvalifikovaného”.

Byl jedním ze dvou středoškoláků z rodné Indiany, který získal stipendium pro účast v Americkém senátním programu pro mladistvé. Poté vystudoval historii a literaturu na Harvardu, kde se angažoval v celé řadě politických spolků. Získal prestižní Rhodesovo stipendium a díky němu zamířil na Oxfordskou univerzitu, kde odpromoval s červeným diplomem.

Buttigieg narukoval do amerického námořnictva a odsloužil mise jak v Afghánistánu, tak Pákistánu. Mezi lety 2012 a 2020 vedl stotisícové městečko South Bend. Mluví osmi jazyky a napsal dvě knihy. V roce 2018 si vzal svého dlouholetého partnera, středoškolského učitele Chastena, za muže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám