Hlavní obsah

Offspring vyhodili bubeníka, protože není naočkovaný

Bubeník The Offspring Pete Parada (48) oznámil na Instagramu, že byl z rockové kapely vyhozen, protože se odmítl naočkovat proti covidu-19. Vakcínu si však nenechal píchnout na doporučení lékařů, protože trpí Guillain-Barrého syndromem, což je autoimunitní nemoc postihující periferní nervy. Skupina se k jeho odchodu nevyjádřila.

Foto: Profimedia.cz

Pete Parada (vpravo) s kytaristou The Offspring Noodlesem

Článek

„Protože nejsem schopen vyhovět tomu, co se stále více stává normou v (hudebním) průmyslu, bylo nedávno rozhodnuto, že nejsem bezpečný, abych se mohl pohybovat ve studiu a na turné. Neuvidíte mě proto na blížících se koncertech,“ uvedl Parada.

Americké turné kapely začíná 8. srpna.

Bubeník Rolling Stones vzdal koncerty ze zdravotních důvodů

Kultura

„Chci sdílet svůj příběh, aby každý, kdo právě teď zažívá agonii a izolaci, že byl ponechán stranou, věděl, že není sám,“ dodal Parada.

S kalifornskou kapelou bubnoval od roku 2007 a hrál na posledních čtyřech albech, včetně aktuálního Let The Bad Times Roll, jež se letos dostalo na třetí příčku britského albového žebříčku.

Parada má autoimunitní poruchu

Parada zdůraznil, že se nenechal očkovat na radu lékaře kvůli zdravotním problémům a vedlejším účinkům vakcín. Od dětství totiž trpí Guillain-Barrého syndromem. Navíc uvádí, že se jeho zdravotní stav zhoršuje.

Guillain-Barrého syndrom navíc může ve vzácných případech vyvolat i vakcína od společnosti Johnson & Johnson. Spojován je též s vakcínou od AstraZeneky, ale tam není vazba potvrzena.

Foto: Profimedia.cz

Pete Parada na koncertě The Offspring

Parada se už koronavirem nakazil, prodělal jej loni a měl jen mírné příznaky.

„Jsem přesvědčen, že bych ho zvládl znovu, ale nejsem si jist, zda bych přežil další povakcinační atak Guillain-Barrého syndromu,“ uvedl dříve.

Britský spolek GAIN pro lidi s touto nemocí však doporučuje, aby se očkovat nechali, protože přínos převažuje nad riziky.

Právo na informovaný souhlas

„Je nespočet lidí jako já, pro které je vakcína větším rizikem než vir. Musím jednoznačně prohlásit, že podporuju informovaný souhlas, což vyžaduje možnost volby bez nátlaku,” uvedl Parada.

Dexter Holland z The Offspring: Kapela je opět na prvním místě

Kultura

„Nepovažuji za etické nebo moudré povolit těm, co mají největší moc, diktovat lékařské postupy těm, kteří nemají moc žádnou,“ napsal se zřejmou narážkou na to, že Facebook a Google budou požadovat po svých zaměstnancích, aby se před návratem do práce v kanceláři nechali naočkovat.

Dodal však, že svým spoluhráčům jejich postup nevyčítá. „Dělají, co považují za nejlepší pro sebe, a já dělám to samé.“

Zpěvák a kytarista skupiny Dexter Holland má přitom doktorát z molekulární biologie a je spoluautorem studie, která je zaměřená na identifikaci mikroRNA sekvencí u viru HIV.

Zpěvák The Offspring přijede s doktorátem

Kultura

I řada jiných hudebníků je však skeptická k očkování; například Eric Clapton, Van Morrison, Noel Gallagher z Oasis, Richard Ashcroft z The Verve nebo Ian Brown z The Stone Roses.

Reklama

Výběr článků

Načítám