Hlavní obsah

Zpěvák The Offspring přijede s doktorátem

Praha

Americká pop punková kapela The Offspring vystoupí 23. srpna v pražské Malé sportovní hale. V České republice naposled hrála loni na festivalu Rock For People, ale do Prahy se vrací po dlouhých šesti letech. Mezitím ale vydala jen jedinou dlouhohrající desku Days By Go, objevilo se sice několik nových písní, ale kdy se objeví další album, jasné není. Zpěvák skupiny Dexter Holland zato v květnu 2017 získal doktorát z biologie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dexter Holland vystoupil s The Offspring loni v Hradci králové na Rock for People.

Článek

Holland je sice znám především jako frontman The Offspring, ovšem dlouho se rozhodoval, zda se zaměří na vědu, nebo na hudbu. Po ukončení střední školy v roce 1984 začal studovat na Jihokalifornské univerzitě v Los Angeles. Nejprve tam ukončil bakalářské studium biologie a pak magisterské studium v oblasti molekulární biologie. Usiloval i o doktorát, ale nakonec studium přerušil, aby se mohl věnovat stále úspěšnějším The Offspring.

V druhé dekádě nového milénia se ke studiu vrátil. V březnu 2013 publikoval studii o sekvencích RNA u viru HIV v lékařském časopisu PLoS One. Titul Ph.D získal 12. května 2017.

Jak uvedl na stránkách kapely, disertační práce měla 175 stran, takže to byl nejdelší text, co kdy napsal. Dodal, proč se zaměřil právě na RNA u HIV: „Můj výzkum se soustředil na virus lidské imunodeficience HIV, na virus, který způsobuje AIDS. Mám zájem o virologii a chtěl jsem alespoň trochu přispět k poznatkům, jež jsme získali o HIV a AIDS. Tato hrozná nemoc zůstává celosvětově rozšířenou epidemií – momentálně je na celém světě infikováno virem HIV a žije s ním přes 35 miliónů lidí. Na tuto nemoc zemře každoročně přes milión osob.“

„Můj výzkum neznamená, že by tu byl lék nebo okamžitý krok k léčbě, ale jsem přesvědčen, že se k nim dostaneme, když přispějeme k ohromnému množství informací, které jsme o HIV a AIDS v posledních třiceti letech získali. Abychom se přiblížili k cíli, budu pokračovat ve výzkumu, a pravděpodobně uvidíte, že se během několika příštích let tu a tam některé z mých výzkumných zpráv zveřejní,“ dodal ještě, přičemž zdůraznil, že kapela dále působí a nikdy nepřerušila činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám