Hlavní obsah

Na viděnou za čtyři roky, řekl Trump kolegům bez roušek

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump promluvil v úterý na vánočním večírku v Bílém domě ke svým republikánským kolegům. Naznačil, že v roce 2024 bude znovu kandidovat na nejvyšší funkci v zemi. „Uvidíme se za čtyři roky,” řekl místnosti plné hostů, z nichž většina neměla nasazené roušky.

Foto: Gripas Yuri, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Byly to skvělé čtyři roky,” řekl Trump desítkám svých stranických kolegů. „Snažíme se, aby to byly další čtyři roky. Jinak na viděnou za čtyři roky,” dodal.

O Trumpově případné kandidatuře v roce 2024 se spekuluje již od konce letošních voleb. Několik zdrojů z prezidentova okolí médiím už před časem prozradilo, že se tento krok připravuje, přímo sám Trump ho ale veřejně zatím neoznámil.

Trumpovi po volbách lidé poslali miliardy

Zahraniční

Kandidatura by dávala smysl, Trumpův výsledek v nedávných volbách překonal historický rekord – obdržel 74 milionů hlasů. K jeho smůle překonal rekord i jeho protikandidát Joe Biden, jehož bezmála 81 milionů odevzdaných volebních lístků katapultovalo do Bílého domu.

Dav bez roušek

Trumpova slova zazněla při recepci v Bílém domě, která byla přenášena živě na Facebooku. Akce se nesla ve vánoční atmosféře, první dáma Melanie Trumpová totiž historické sídlo prezidenta vyzdobila bohatou sváteční dekorací.

Na videu je vidět, že většina přítomných hostů nemá nasazenou roušku, přestože v místnosti byla hlava na hlavě a sociální rozestupy žádné. Jak uvádí agentura AP, Trump již takových vánočních večírků pořádal více, na žádném z nich nebyla dodržena základní protiepidemická pravidla.

Žádné volební podvody jsme nenašli, řekl ministr spravedlnosti USA, Trumpův blízký spojenec

Amerika

Američané minulý týden slavili Den díkůvzdání, který je ve Spojených státech velmi populární. Příbuzní se navštěvují (často napříč státy) a tráví spolu prodloužený víkend. Epidemiologové s předstihem varovali, že se zvýšená míra cestování může negativně projevit na počtu nakažených. To se teď nyní projevuje.

Stále ještě nepřijal porážku

Odcházející hlava státu ještě stále nepřijala porážku, přestože všechny klíčové státy, ve kterých byl rozdíl hlasů těsný, již stvrdily konečné výsledky. Georgia, Michigan, Pensylvánie, Nevada, Arizona i Wisconsin jsou tak oficiálně „modré” ve znamení Joea Bidena.

K nějakému posunu ale přece jen došlo. Na konci listopadu totiž Trump oznámil, že nebude bránit úředníkům, aby formálně zahájili takzvané přechodné období, při němž odcházející administrativa pomáhá předat moc té nově nastupující.

Foto: ČTK/AP

John Kerry bude v nové administrativě bojovat s klimatickou změnou

Biden začal představovat členy své budoucí vlády. Ministerstvu zahraničí bude šéfovat Anthony Blinken, státnímu rozpočtu Janet Yellenová, vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas. Všechny tyto „kabinetní” pozice musí ještě stvrdit republikány ovládaný senát.

Bidenovou ministryní financí bude exšéfka Fedu Yellenová

Ekonomika

Do Bílého domu se vracejí i některá mediálně známá jména, která na rozdíl od kabinetu nevyžadují posvěcení od horní komory Kongresu. Zvláštním vyslancem pro boj s klimatickými změnami bude někdejší šéf Obamovy diplomacie John Kerry. Personálního šéfa novému prezidentovi bude dělat Ron Klain, známý svou prací pro někdejšího viceprezidenta Ala Gora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám