Hlavní obsah

Michael Bloomberg: hodně peněz, málo procent

Právo, Novinky, Jiří Roškot
Washington

Šest průzkumů a šest nevalných výsledků. Pět, nejvíc sedm procent preferencí a páté místo s velkým odstupem za vedoucí trojkou. Taková je zatím bilance miliardáře Michaela Bloomberga (77), nováčka mezi demokraty v soutěži o nominaci do prezidentských voleb.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Michael Bloomberg

Článek

Nic nevystihuje lépe jeho problém než postřeh listu San Francisco Chronicle k jeho nedávné návštěvě Kalifornie: „Exstarosta New Yorku je na své první zastávce prezidentské kampaně v Kalifornii, ve státě, v němž jeho kandidaturu podporuje jen málo lidí, mnozí nevědí, kdo je, a ti, co to vědí, si o něm moc příznivého nemyslí.“

Klíč k úspěchu

Bloomberg rozprášil na inzertním poli nejlidnatějšího státu USA 14 milionů dolarů (3210 mil. korun), dalších deset věnoval na podporu demokratů, jejichž mandáty v Kongresu jsou v ohrožení. Je to jen část sumy, kterou už utratil, a malý zlomek peněz, které je ochoten investovat.

Bloomberg se přihlásil do boje o Bílý dům

Amerika

Kalifornie je pro něj klíčem k úspěchu. Stala se 14. státem, v němž budou demokraté už v „superúterý“ 3. března vybírat prezidentského kandidáta a rozhodnou o třetině delegátů červencového nominačního sjezdu ve wisconsinském Milwaukee.

„Proč si myslíte, že by Kalifornie volila někoho, jako jsem já?“ položil Bloomberg řečnickou otázku ve městě Scranton. „Protože Kaliforňané chápou, že nic není jednoduché. Musíte mít skutečná řešení a evoluční, nikoli revoluční změnu,“ odpověděl si.

Nemůžeme si dovolit další roky s Trumpem, hlásí se Bloomberg do boje o Bílý dům

Zahraniční

Do státu, v němž se šíří chudoba a bezdomovectví a středně velký dům je více než dvakrát dražší, než je americký průměr, Bloomberg skutečně přivezl návrh balíku daňových úlev pro chudší vrstvy včetně úlev na pořízení bydlení, jež má podporu obou stran. Ti, kdo v Kalifornii Bloomberga doporučují, oceňují, jak to například učinil starosta San José Sam Liccardo, že „je připraven brát se proti velkým ropným společnostem, zbrojnímu průmyslu a velkovýrobcům perlivých nápojů, jako je Coca Cola a Pepsi“.

Respekt si musí
 těžce vybojovat

Na druhé straně se s Bloombergem až na západní pobřeží táhne špatný ohlas na metodu boje se zločinem za jeho dvanáctiletého starostování v New Yorku: především na preventivní osobní prohlídky, jež postihly hlavně příslušníky menšin, za což se Bloomberg znovu omluvil.

K tíži mu jde nejen to, že patří mezi finanční elitu, ale že býval léta republikánem, kamarádil s Trumpem a demokratem se registroval teprve loni. Jeho majetek se sice odhaduje až na 57 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) a placení kampaně neřeší, ale co naplat: pozornost a respekt si Bloomberg musí těžce vybojovávat přesto, že řídil největší město v USA a má světoznámou tiskovou agenturu.

Jmění Michaela Bloomberga činí zhruba 57 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč). To je zhruba 18krát více, než má Trump. Zprvu demokrat, později republikán, od loňska opět demokrat. Za republikány byl v letech 2001–2013 starostou New Yorku. Původně bankéř. Založil mediální impérium, jež nese jeho jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám