Hlavní obsah

Nemůžeme si dovolit další roky s Trumpem, hlásí se Bloomberg do boje o Bílý dům

Spojené státy si nemohou dovolit mít další čtyři roky v čele republikána Donalda Trumpa, prohlásil miliardář a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg. Sedmasedmdesátiletý mediální magnát v neděli oficiálně vstoupil do boje o Bílý dům.

Foto: Scott Morgan, Reuters

Michael R. Bloomberg při vystoupení v Des Moines

Článek

„Kandiduji na prezidenta s cílem porazit Donalda Trumpa a obnovit Ameriku. Nemůžeme si dovolit další čtyři roky lehkomyslného a neetického počínání prezidenta Trumpa,” řekl zakladatel finančního, softwarového a mediálního impéria Bloomberg LP.

Bloomberg podle agentury Reuters představuje další umírněný hlas v přelidněném poli demokratických uchazečů o nominaci pro volby, které se uskuteční přibližně za rok.

Bloomberg ještě letos v březnu tvrdil, že na prezidenta kandidovat nehodlá, ale v posledních týdnech udělal kroky, které k nominaci směřovaly.

Bloomberg se přihlásil do boje o Bílý dům

Amerika

Blombergova kandidatura na prezidenta podle pozorovatelů znamená vážnou výzvu pro dosavadní favority demokratických primárek v čele s bývalým viceprezidentem Joem Bidenem. V průzkumech jsou v popředí také senátoři Elizabeth Warrenová a Bernie Sanders a nově i Pete Buttigieg, sedmatřicetiletý starosta města South Bend ve státě Indiana.

Bloomberg je mimo jiné proti plánu Warrenové na vyšší zdanění velmi bohatých Američanů ve prospěch zdravotnictví či školství. Podle časopisu Forbes je Bloomberg osmým nejbohatším Američanem s odhadovaným majetkem 53,4 miliardy dolarů (více než 12 bilionů korun).

Sedmasedmdesátiletý Bloomberg zvažoval kandidaturu už v roce 2016, ale svůj záměr nakonec odvolal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám