Hlavní obsah

Kongres Trumpa vyzval, aby buď vypovídal, nebo si přestal stěžovat

Washington

Právní výbor americké Sněmovny reprezentantů si na začátek prosince předvolal ke slyšení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Předseda výboru Jerrold Nadler řekl, že Trump by měl buď předstoupit a vypovídat, nebo si přestat stěžovat na proces, který může vést k jeho odvolání.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Nadler uvedl, že Trumpovi napsal dopis a dal mu v něm termín do 1. prosince, aby potvrdil, zda přijde. Uvedl, co může prezident dělat: „V zásadě má Trump na výběr. Může využít této příležitosti a být zastoupen na slyšení k impeachmentu, nebo si může přestat stěžovat na proces. Doufám, že si zvolí možnost podílet se na vyšetřování, ať už přímo, nebo přes zástupce, jako to udělali jiní prezidenti před ním.“

Dodal, že v případě, že prezident předstoupí přes Kongres, bude mít možnost probírat i historické precedenty a ústavní základ procesu impeachmentu.

Bílý dům potvrdil, že dopis s pozváním dostal, ale zatím není jasné, jak na něj odpoví: „Bílý dům nyní zkoumá dopis předsedy Nadlera, ale každému Američanovi je jasné, že je výsledkem nelegitimního ostudného procesu. Prezident nic špatného neudělal a demokraté to vědí,“ uvedla mluvčí Stephanie Grishamová.

Trumpův tlak na Ukrajinu

Trump čelí možnému odvolání kvůli svým aktivitám na Ukrajině. V červenci volal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a požadoval po něm, aby vyšetřoval činnost bývalého viceprezidenta Joe Bidena na Ukrajině a možné vměšování Ukrajiny do amerických prezidentských voleb.

Z předchozích veřejných slyšení vyplynulo, že americká administrativa tlačila na Ukrajinu, aby zahájila vyšetřování Joe Bidena, jestli nedonutil Kyjev k odvolání generálního prokurátora, aby nebyl vyšetřován jeho syn Hunter Biden, který pracoval v ukrajinské firmě Burisma.

Současně se ukázalo, že před telefonátem Trump pozastavil vojenskou pomoc Ukrajině ve výši skoro 400 milionu dolarů. Mark Sandy z Kanceláře Bílého domu pro management a rozpočet (OMB) uvedl při slyšení za zavřenými dveřmi, že i kvůli tomuto Trumpovu rozhodnutí odešli někteří zaměstnanci OMB: „Někteří jednotlivci dali najevo frustraci. Jeden člověk dal najevo obavy při setkání mezi čtyřma očima, protože zákon z roku 1974 zakazuje odepřít pomoc schválenou Kongresem.“

Jak napsal list The Guardian, podle Sandyho dal Trump už 19. června najevo pochybnosti o poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině a v e-mailu z 12. července nařídil zastavit vojenskou pomoc Ukrajině bez uvedení důvodů. Ukrajina se to podle dalších výpovědí dozvěděla ještě před Trumpovým telefonátem Zelenskému z 25. července, což naznačuje, že mohlo jít o nátlak.

Ukrajina věděla o pozastavení americké vojenské pomoci už v den Trumpova telefonátu

Amerika

Většina vypovídajících uváděla, že akci koordinoval Trumpův osobní právník Rudy Giuliani. Trump se ho nejprve zastal, že měl pomoci bojovat na Ukrajině s korupcí, ale v úterním rozhovoru se už od něj opatrně distancoval a naznačil, že tlak na Ukrajinu byl Gulianiho vlastní iniciativou: „Ne, nenařídil jsem mu to, ale on je bojovník. A Rudy má i další klienty, jiné než jsem já. Během let odvedl na Ukrajině hodně práce.“

CNN: Trump už teď může jen hodit všechno na Giulianiho

Amerika

Giuliani ale řekl, že jednal na základě Trumpova rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám