Hlavní obsah

Jsme zpět na mezinárodní scéně, ohlásily americké špičky

Právo, vpl, doh

Spojené státy se vrátily na mezinárodní scénu a jsou odhodlány řešit globální výzvy, jako jsou pandemie koronaviru, změna klimatu nebo íránský jaderný program. Portálu bbc.com to v sobotu řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Šéf americké diplomacie Blinken během projevu v budově svého úřadu ve Washingtonu.

Článek

Ve svém prvním rozhovoru se zahraničními médii ministr zdůraznil význam celosvětového očkování proti koronaviru. Číně vytkl nedostatečnou transparentnost při informování o původu pandemie.

Dokud nebudou všichni na světě očkováni, nikdo nebude zcela v bezpečí
Antony Blinken, ministr zahraničí USA

„Spojené státy vložily čtyři miliardy dolarů (přes 85 mld korun) do programu Covax, jehož cílem je zajistit spravedlivý přístup k vakcínám proti covidu-19 v zemích s nižšími příjmy,“ dodal šéf americké diplomacie. Iniciativu koordinuje Světová zdravotnická organizace (WHO), která tvrdí, že za méně než rok by měly být distribuovány asi dvě miliardy dávek vakcín.

„Dokud nebudou všichni na světě očkováni, nikdo nebude zcela v bezpečí,“ upozornil Blinken.

Biden slibuje sérum pro všechny Američany

Zahraniční

USA naočkovaly zhruba 27 milionů obyvatel, v mnohých částech země se však na vakcínu stále ještě čeká.

Biden potvrdil spolupráci s EU

Blinken tak navázal na páteční výroky šéfa Bílého doma Joea Bidena.

„Hovořím dnes jako prezident Spojených států na samém začátku mé administrativy a vysílám jasný vzkaz do světa: Amerika je zpět. Transatlantické spojenectví je zpět,“ prohlásil Biden na Mnichovské bezpečnostní konferenci, která se kvůli pandemii koronaviru konala v nezvyklém virtuálním formátu.

„Dovolte mi odstranit jakékoli pochybnosti. Spojené státy budou úzce spolupracovat s partnery a hlavními městy na celém kontinentu,“ zdůraznil.

První Bidenovy sankce. USA je uvalí proti strůjcům převratu v Barmě

Svět

Kromě amerického prezidenta, jenž slíbil úzkou spolupráci s EU i NATO, promluvili mj. i německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron i britský premiér Boris Johnson. Ti se zúčastnili také on-line setkání skupiny G7 ve stejný den. Merkelová si po něm pochvalovala „velmi konstruktivní“ jednání s tím, že k tomu přispěl právě obrat v politice Spojených států.

Šéf Bílého domu: Putin chce rozdělit a pak panovat

Prezident Biden se v projevu na mnichovské konferenci vymezil i proti Číně a Rusku. „(Vladimir) Putin se snaží oslabit evropský projekt a transatlantické partnerství, protože pro Kreml je mnohem snazší šikanovat a ohrožovat jednotlivé státy,“ řekl.

Biden prvně hovořil s prezidentem Číny. Stěžoval si na její neférové chování

Amerika

Evropské spojence vyzval ke společnému postupu v „tvrdém“ a „dlouhodobém strategickém soupeření“ s Pekingem, aniž by ale žádal konkrétní závazky. Mnozí komentátoři v té souvislosti podotkli, že dle statistik Čína loni vystřídala USA na pozici hlavního obchodního partnera EU.

Žil ve Francii
Antony Blinken studoval mj. ve Francii a na Harvardu.
Hovoří francouzsky bez sebemenšího akcentu.
V letech 2009 až 2013 působil jako poradce viceprezidenta Joea Bidena.
V letech 2015–2017 pracoval jako náměstek ministra zahraničí Johna Kerryho.
Jeho otčím Samuel Pisar (1929–2015) přežil věznění v sedmi koncentračních táborech.
Na konci války se mu podařilo uprchnout z pochodu smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám