Hlavní obsah

První Bidenovy sankce. USA je uvalí proti strůjcům převratu v Barmě

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden ve středu večer schválil výkonné nařízení, na jehož základě budou uvaleny sankce na armádní lídry barmského převratu. USA už také podnikly kroky k zablokování přístupu barmské armády ke zhruba miliardě dolarů (zhruba 21,2 miliardy korun) vládních financí, které má Barma uložené na území Spojených států.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Joe Biden nařídil sankce vůči představitelům armády v Barmě

Článek

Sankce by se podle BBC měly týkat hlavních představitelů barmské armády, která vyhlásila v zemi nouzový stav poté, co zadržela šéfku vlády Do Aun Su Ťij.

Spojené státy k tomuto kroku přikročily kvůli násilí páchaném na protestujících obyvatelích. Policie totiž začala po demonstrantech střílet gumovými projektily. V hlavním městě Neipyijtu byla jedna žena dokonce zasažena do hlavy a je v nemocnici v kritickém stavu.

V Barmě se nedaří armádě dostat moc pod svou kontrolu

Svět

Desítky tisíc lidí v Barmě protestují proti převratu. K propuštění civilních vůdců včetně Su Ťij vyzval také Biden. „Obyvatelé Barmy jsou slyšet, celý svět se dívá. Násilí proti lidem, kteří uplatňují svá demokratická práva, je nepřijatelné a budeme na něj neustále poukazovat,“ zdůraznil americký prezident s tím, že pokud bude třeba, mohou Spojené státy v opatřeních přitvrdit.

Šéf Bílého domu také poznamenal, že jeho administrativa ještě v tomto týdnu určí, koho přesně se sankce budou týkat. Dodal, že někteří armádní představitelé Barmy jsou už teď na černé listině kvůli krutostem, kterých se dopustili v minulosti vůči muslimským Rohingům.

Barmská policie přitvrdila, střílela do demonstrantů gumovými projektily

Svět

Kromě sankcí zpřísní USA také kontrolu exportu zboží do Barmy. „Zmrazíme všechna naše aktiva, která zvýhodňují barmskou vládu, přičemž zachováme podporu zdravotní péče a dalších oblastí, ze kterých přímo benefitují barmští občané,“ řekl Biden.

Jedná se o Bidenovy první sankce od chvíle, co se 20. ledna ujal prezidentského úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám