Hlavní obsah

Facebooku se splašil algoritmus a byl dost rasistický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook se v pátek omluvil za „nepřijatelnou chybu“ svého algoritmu, který se uživatelů po shlédnutí videa s černochem nevhodně ptal, zda „chtějí pokračovat ve sledování videí o primátech“. Upozornil na to americký deník The New York Times. I když je člověk také řazen mezi primáty, dotaz v této konotaci byl zcela nevhodný.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Choulostivé chyby se umělá inteligence Facebooku dopustila v souvislosti se záběry zveřejněnými britským bulvárním deníkem The Daily Mail. Ty zachycovaly konflikt černocha s bělošskými policisty a civilisty. Zvířata na videu nefigurují.

Proč si tedy algoritmus záběry dal do souvislosti se zvířaty, digitální gigant nijak nevysvětlil, slíbil pouze, že už se to nestane. „Omlouváme se za nepřijatelnou chybu, pracujeme na tom, aby se už neopakovala“.

Facebook, WhatsApp a Twitter dostaly v Rusku pokutu za to, že neukládají data o uživatelích

Internet a PC

Na chybu podle The New York Times upozornila bývalá obsahová manažerka Facebooku Darci Grovesová, které údajně poslal screenshot známý. Grovesová snímek obrazovky umístila na fórum určené pro zpětné vazby současných a bývalých zaměstnanců Facebooku.

Facebook se profiluje jako pokroková společnost. Zakládá si na image firmy, která lpí na diverzitě, právech menšin apod. Nezávadnost sdíleného obsahu proto střeží. Nyní se dušuje, že ohlídá i své algoritmy.

Facebook zkušebně umožní hlasové hovory přímo ve své hlavní aplikaci

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám