Hlavní obsah

Facebook, WhatsApp a Twitter dostaly v Rusku pokutu za to, že neukládají data o uživatelích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soud v Rusku vyměřil americkým internetovým společnostem Facebook, WhatsApp a Twitter pokutu v celkovém objemu 36 milionů rublů (10,6 milionu Kč). Sankce je za to, že provozovatelé těchto sítí neukládají data o tamních uživatelích, jak to nařizuje zákon. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Nejvyšší pokutu dostal Twitter, a to 17 milionů rublů. Facebook má podle soudu zaplatit 15 milionů a WhatsApp čtyři miliony rublů.

Foto: Patrick Sison, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Moskva v posledních měsících podniká kroky k regulaci a omezení síly sociálních médií a velkých technologických společností. Vyměřuje pokuty za nezákonný obsah a zároveň se snaží přimět zahraniční technologické podniky, aby v Rusku otevřely své kanceláře a uchovávaly osobní údaje o občanech Ruské federace na ruském území.

Ruské úřady už od loňského října zpomalují rychlost sítě Twitter s vysvětlením, že dostatečně nereaguje na výzvy k odstranění závadného obsahu. Tím se v Rusku rozumí například materiály, které jsou vyhodnoceny jako propagace narkotik či sebevražd nebo jako nabádání mladistvých k účasti na nepovolených demonstracích.

Na konci července vyměřil soud za nevymazání nezákonného obsahu pokutu šest milionů rublů Facebooku, 5,5 milionu rublů Twitteru a 11 milionů rublů provozovateli sítě Telegram.

Ruský soud pokutoval firmu Google kvůli zakázanému obsahu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám