Hlavní obsah

Čína je hlavním soupeřem USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sílící soupeření s Čínou je klíčovou výzvou, které Spojené státy čelí v 21. století. Vyplývá to z dokumentu, v němž administrativa amerického prezidenta Joea Bidena načrtla svou strategii na poli národní bezpečnosti. Podle ministra zahraničí Anthonyho Blinkena představuje asijská země pro USA největší geopolitickou zkoušku tohoto století, uvedla agentura Reuters.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Šéf americké diplomacie Blinken během projevu v budově svého úřadu ve Washingtonu.

Článek

„Je to jediný soupeř, který je potenciálně schopen spojit svoji ekonomickou, diplomatickou, vojenskou a technologickou sílu a stát se trvalou výzvou stabilnímu a otevřenému mezinárodnímu systému,” uvádí se na adresu Číny ve 24stránkovém vládním dokumentu.

USA se s Čínou dostávají do střetu kvůli mocenskému přetlačování v regionu Indického a Tichého oceánu, ekonomické politice Pekingu, potlačování opozice v Hongkongu, otázce Tchaj-wanu či stavu lidských práv v provincii Sin-ťiang, kde žijí muslimští Ujguři..

„Náš vztah s Čínou bude založený na konkurenci tam, kde je to potřeba, na spolupráci tam, kde je to možné, a soupeření tam, kde je to nutné,” uvedl  Blinken ve svém prvním velkém projevu od nástupu do úřadu, v němž představil priority budoucí zahraniční politiky USA. „Zvládneme největší geopolitickou zkoušku 21. století: náš vztah s Čínou.”

USA budou hájit dodržování lidských práv v Číně

Amerika

USA budou chtít s Čínou jednat „z pozice síly”, což „vyžaduje postavit se za naše hodnoty při porušování lidských práv v Sin-ťiangu nebo při pošlapávání demokracie v Hongkongu, protože pokud tak neučiníme, Čína se bude chovat s ještě větší beztrestností,” řekl Blinken.

Spolupráce se spojenci v regionu 

Bidenova administrativa dala najevo, že bude pokračovat v ostré politice vuči Číně, jaké vedl Donald Trump a kterou předznamenaly kroky Barakca Obamy. Oproti Trumpovi však hodlá postupovat ve spolupráci s americkými spojenci v regionu.

Biden prvně hovořil s prezidentem Číny. Stěžoval si na její neférové chování

Amerika

Dokument podle agentury Kjódó uvádí, že USA chtějí „potvrdit, modernizovat, a investovat do” spojenectví s Austrálií, Japonskem, Jižní Koreou a Severoatlantickou aliancí, která jsou „největší strategickou výhodou Ameriky”. Kromě těchto tradičních spojenců hodlá Washingtom budovat partnerství i s Indií, Singapurem či Vietnamem.

Reklama

Výběr článků

Načítám